Paul Bringmann: ‘Frites is het nieuwe goud’

Paul Bringmann: ‘Frites is het nieuwe goud’
Gepubliceerd op: 11 januari 2017

Homemade frites gemaakt van mooie, specifieke aardappelrassen en voorzien van prachtige sauzen is het nieuwe goud. Dat zei Paul Bringmann, voorzitter van het FSIN, tijdens het Brunchcongres van het FSIN op 11 januari in Amsterdam RAI.

Bringmann gaf een korte beschouwing op een 15-tal nieuwe ontwikkelingen die het in de food gaan maken. Een andere winnaar is de Dim-Sum van Tim Ho Wan in New York waar de vraag zo groot is dat de gast er 3,5 uur op moet wachten. De gast heeft dat er ook voor over.
Hoogwaardige barista-koffie en prachtige vegetarische gerechten hebben ook een grote toekomst. Datzelfde geldt voor salades met rauwe vis, zoals Poké Bowl in Rotterdam die serveert, een formule haar oorsprong in Hawaii heeft liggen. ‘Salades met rauwe vis worden een trend voor de komende jaren.’


Streetfood

Puur en eerlijk zetten hun opmars voort. Gerechten zonder E-nummers blijven terrein winnen. Verder gaat bezorgen het winnen van afhalen. Bringmann: ‘Er komen steeds meer organisaties die het bezorgen voor de restaurants kunnen regelen.’
Ook streetfood gaat een enorme ontwikkeling doormaken, voorziet Bringmann. ‘De kwaliteit van dit segment is flink toegenomen. Wie een kijkje neemt in Londen kan dat beamen.’
Het traditionele ontbijt van aanbieders, zoals Ikea en de HEMA, krijgt gezelschap van het zogenoemde all day breakfast. Toastjes met groente, fruit, zuivel, eieren. ‘Wordt de hele dag door aangeboden.’


Brouwerijen

Plaatselijke, ambachtelijke bierbrouwerijen zetten hun opmars voort. Authentieke producten uit de streek, zoals worst, kunnen deze opmars versnellen. Het tegengaan van waste zal op nog meer plaatsen aandacht krijgen. Grote buffetten maken plaats voor een aanbod op maat zodat er minder of niets weggegooid behoeft te worden. Incourante delen van dieren worden verwerkt in gerechten.

 

Lokaal

Streekproducten krijgen gezelschap van producten die ‘super lokaal’ zijn. Als voorbeeld haalde Bringmann beej Benders in Venlo aan, dat zijn producten binnen een straal van 30 kilometer inkoopt. ‘Dit bedrijf werk samen met kleine leveranciers die direct leveren zonder tussenkomst van een handelaar of een grossier.’
Tot slot signaleerde hij een ontwikkeling die betrekking heeft op groenten. Deze komen steeds minder vaak uit potjes en blikjes, maar worden vers aangevoerd. Datzelfde geldt voor kruiden. Die zijn niet alleen vers maar ook hoog op smaak, aldus Bringmann.

 

Delen Bekijk meer uit het nieuwsdossier "FSIN Brunchcongres 2017"

Log in om te reageren. Inloggen