Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

De nieuwe standaard: Dutch Cuisine voor een Different Dinner

Ons land staat met gezondheidszorg op nummer 1 in Europa. Volgens Zwitserse onderzoekers is dat te danken aan ons zorgstelsel, waarin politici op afstand worden gehouden en er veel onafhankelijke verzekeraars zijn. 

Als enige nadeel wordt genoemd de relatief hoge zorgkosten; per gemiddeld huishouden wordt er wekelijks zo'n €260 uitgegeven aan zorgkosten. Dit lijkt dus gaandeweg onze belangrijkste eerste levensbehoefte te gaan worden. Tenslotte geven we wekelijks 'slechts' €155 per huishouden uit aan eten en drinken.

Eet- en drinkcultuur

3 februari 2015 - Deze getallen blijven me toch redelijk bezighouden. Hoe kan het dat we als samenleving in staat zijn om 1,7 keer meer uit te geven aan zorg om ons leven gezond te houden in plaats van aan eten om ons leven in stand te houden?

Natuurlijk heeft dat te maken met onze toenemende hoge levenstandaard, waarin we ook de kleine ongemakken van het leven laten verhelpen. En ook het feit dat we steeds ouder worden, draagt bij aan hogere zorgkosten. Maar in de basis heeft het zeker ook te maken met onze eet- en drinkcultuur.

Terecht komt er daarom steeds meer aandacht voor gezonder eten en drinken. Het is zo vanzelfsprekend dat hetgeen we innemen primair bepalend is voor een gezonde stofwisseling in ons lichaam.

 

Werken aan bewustwording

Ik ben dan ook zeer enthousiast over een paar nieuwe initiatieven die ik in de achterliggende maanden voorbij zag komen: Different Dinner en Dutch Cuisine. Different Dinner is een initiatief van Variatie in de Keuken. Deze stichting streeft ernaar dat in 2040 elke Nederlander tenminste één gevarieerde maaltijd per dag eet, met groente in de hoofdrol.

Dutch Cuisine is een initiatief van het Koksgilde. Een aantal vernieuwende chefs wil de Nederlandse keuken herontdekken, eveneens met verse groenten in de hoofdrol en vlees en vis in een bijrol. Zij willen dat we ons weer bewust worden van de direct eetbare wereld om ons heen. De Nederlandse keuken als gezonde standaard!

 

Kanteling

Als we op deze manier doorgaan en ons bewuster worden van onze voeding en dus ook gezonder gaan eten en drinken, dan ben ik ervan overtuigd dat  de zorg- versus de consumptieratio binnen tien jaar is gekanteld.

Arnoud van Os
Arnoud van Os
directeur Peter van Halder BV

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!