Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

‘Een beetje respect voor de ober graag’

‘Een beetje respect voor de ober graag’. Deze kop las ik onlangs in een grote krant. Het artikel vervolgde met: ‘…het lukt de zwarte brigade niet om uit de schijnwerpers van de witte brigade te stappen. Waar de sterrenchef in de schijnwerpers staat, is de gastheer een blinde vlek. Zijn werk verdient meer waardering vinden kenners.’ Nu betwijfel ik of ik een kenner ben, hooguit vanuit ervaring, maar ik ben het in elk geval volmondig met de kenners eens.

19 april 2016 -  

Volgens mij bepaalt de bediening meer dan vijftig procent van de restaurantervaring. Misschien zelfs wel meer dan zeventig procent. Is de bediening goed, dan maakt dat je avond, mits de kwaliteit van het eten ook voldoet natuurlijk. Is dat laatste een ruime voldoende, maar de bediening niet, dan valt de avond alsnog in duigen.

 

Randvoorwaarde

Met alle aandacht voor de kwaliteit van eten en de tienduizenden hobbychefs die kritisch zijn op wat ze krijgen voorgeschoteld, is het bijna een randvoorwaarde geworden dat die kwaliteit in orde is. Gelukkig is de kwaliteit bij vele horecagelegenheden ook echt goed, getuige de referenties van restaurants op de vele socialmediakanalen.

 

De zwarte brigade zal daarom in de toekomst een steeds belangrijkere onderscheidende factor worden. Het enthousiasme van de bediening, de glimlach, de regisseursrol, het kunnen kijken door de ogen van de gast, interesse tonen: het gastheerschap (m/v) is welhaast een psychologische rol geworden. Dat maakt het beroep ook gecompliceerd en veel meer dan een bord van A naar B brengen. Gastvrijheid is een vak!

 

Aandacht

Toch wordt er nog niet genoeg aandacht besteed aan de zwarte brigade. Zeker niet in de nieuwe en traditionele mediakanalen. Toegegeven, er zijn zeker trainingen voor de zwarte brigade. En ook op de diverse hotelscholen in Nederland zal het vak in al zijn facetten wel worden behandeld.

 

Dit vak moet zijn volledige volwassendom echter in de praktijk bereiken. En is er dan voldoende aandacht voor? Ik weet het echt niet, maar afgaande op sommige van mijn restaurantbezoeken denk ik eigenlijk van niet. Niet gek overigens als je kijkt naar het verloop van het personeel in een horecagelegenheid. Heeft het überhaupt nog wel zin om te investeren in training als je personeel gemiddeld nog geen jaar bij je werkt?

 

Hoog tijd

Nee is dan overigens niet echt een antwoord. Tenminste niet als je het eens bent met de conclusie dat het verschil wordt gemaakt door de zwarte brigade, en als je als horecagelegenheid daarmee ook zelf het verschil wil maken!

 

Hoog tijd dus voor (andere) aandacht voor de zwarte brigade!

Willem-Jan Strijbosch
Willem-Jan Strijbosch
directeur Foodservice bij de Sligro Food Group

Meer blogs van Willem-Jan Strijbosch

16 juni 2015
Luchtkastelen

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!