Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Eetpolarisatie schept nieuwe menssoorten

Samen eten, dat brengt mensen tot elkaar. Zeggen goedlachse koks op de televisie. Ja, het kan gezellig toegaan aan een goedgevulde tafel. Zolang die foute oom Frits maar niet over politiek begint. En als nicht Lies, die kleine wijsneus, haar alternatieve feiten over eten maar voor zich houdt. Want net als fel gepredikte politieke opinies, kan de mening over eten de gemoederen aan tafel flink verhitten. Ja. Eten kan polariseren. Eetpolarisatie schept zelfs compleet nieuwe menssoorten.

7 februari 2017 - Wij zijn wat wij eten. Aldus sommige filosofen en menige foodie. Met deze wijsheid in de achterzak, duidde ik ooit gekscherend de Nederlandse identiteit. Als wij zijn wat wij eten, is de Nederlander 80 kilo aardappelen, 280 glazen bier, 60 kilo brood, 195 eieren, 21 kilo varkensvlees, 3 rookworsten, 800 koppen koffie, 96 liter thee, 1,8 kilo drop, 26 kilo fruit, 32 frikandellen en 1,4 chocoladeletter.

Ja, dit is wat wij zijn. Want dit is namelijk wat de gemiddelde Nederlander jaarlijks zoal tot zich neemt. Maar tja. Het is natuurlijk wel de eetidentiteit van de gemiddelde vaderlander. In werkelijkheid is en wordt de Nederlandse eetpersoonlijkheid almaar gespletener.

Eetprofielen

Dat eetpatronen variëren per sociaal-economische klasse, is van alle tijden. De herenboer at en dronk anders dan zijn pachter. De fabrieksbaron had niet hetzelfde consumptiepatroon als zijn arbeiders. Tegenwoordig onderscheiden we culturele klassen – en eetverschillen zijn er nog altijd. Dat zien we duidelijk bij de vier populaties van wie bureau Motivication het dominante eetgedrag in kaart bracht.

Nederlanders die hangen aan plicht, moraliteit en traditionele waarden zweren bij aardappelen, zuivel en fruit. De Opwaartse Mobielen worden in hun streven naar een glansrijke loopbaan en status niet gehinderd door tradities. Zij hebben altijd haast en zijn daarom grootverbruikers van snacks, frisdrank en snelle hap. Hun consumptiepatroon stemt wat dit betreft overeen met de Gemaksgeoriënteerden, de Nederlanders voor wie materiële rijkdom, vermaak en gemak centraal staan. Tot slot benoemt Motivaction de Maatschappijkritische Idealisten. Het hoeft bijna geen betoog dat zij minder vlees eten dan de andere drie groepen, maar juist meer fruit en groente tot zich nemen.

Foodidentiteit

Voor FSIN’s vakblad Food Strategy schreef ik een artikel over de groeiende foodkloof in onze samenleving. Ik stelde vast dat we decennialang bij wijze van spreken allemaal kochten bij Albert Heijn en uit eten gingen bij Van der Valk. Maar dit egalitair consumerende Nederland verandert snel. Gedreven door tal van sociaal-economische en persoonlijke motieven worden onze keuzes steeds individueler.

De foodwereld, alles wat zit tussen de voedselbank en het driesterrenrestaurant, wordt in hoog tempo veelkleuriger. Er is langzamerhand voor elk wat wils. Iedere subcultuur heeft (of krijgt) zijn eigen nicherestaurant, nichewinkel of nichewebshop. De bewuste Amsterdamse foodie komt niet meer bij AH maar gaat naar Marqt. De hipster mijdt Van der Valk en kiest voor een zaakje met slow coffee, biologische bagels, steigerhout en wanden van ruwe baksteen.

Het individualisme is al decennia niet te stuiten en marcheert met grote stappen de eetwereld binnen. Food, zeggen we zo fraai en zo vaak, werd onderdeel van de levensstijl.

Wie zich geen individuele foodfratsen kan permitteren vanwege een krap budget, kan terecht bij voedselbanken en dumpsupers. De eerste gaarkeukens zijn een kwestie van tijd; zeker een derde van de Nederlanders zal zich nooit de luxe kunnen veroorloven om zich een eigen foodmode aan te meten. Als we hen mogen zien als een homogene menssoort, kunnen we ze oneerbiedig “de foodpaupers” noemen.

Menssoorten

Naast de foodpaupers schept de foodpolarisatie nog allemaal andere nieuwe menssoorten. Ik belicht er ter illustratie drie.

Laat ik beginnen met de blogbeauties. Deze menssoort heeft vrijwel zonder uitzondering het vrouwelijke geslacht. Tussen de 22 en 38 jaar zijn ze, de blogbeauties. Geen van de blogbeauties heeft overgewicht, sommigen kampen wel met ondergewicht. Op internet posten de blogbeauties foto’s en recepten van gerechten met veel fruit, noten, zaden, yoghurts, groenten en vis. Vlees zie je nauwelijks. Veel blogbeauties publiceerden al kookboeken, een enkeling opende een eigen restaurant. Er zullen vast en zeker nog veel speciaalzaken en eetwinkels van de blogbeauties volgen.

Een groep mannen die zich prominent manifesteert, zijn de boekaniers. Boekaniers zijn herkenbaar aan baardgroei van belang, te ruim vallende houthakkersoverhemden, bonte tatoeages en robuuste lederen slachtersschorten. Op eetgebied houden de boekaniers zich, bij voorkeur in de vrije natuur, onledig met grote lappen vlees, houtskool en geblakerde roosters. De naam boekaniers dankt deze menssoort aan de zeerovers en Indianen. “Boekan” is de naam van het vlees dat Indianen en zeerovers in vroeger eeuwen rookten op houten roosters.

Als derde wil ik de kratfietsers noemen. Deze menssoort vindt zijn oorsprong in Amsterdam. Inmiddels zijn de kratfietsers present in alle grote steden. Heel sporadisch treffen we ze al aan op het platteland. Kratfietsers bewegen zich op hun tweewielers dynamisch en zelfbewust, soms een tikkeltje verheven, door het drukke stadsverkeer. Voorop hun fiets getuigt een krat van hun goede, dure en duurzame smaak. Kratfietsers kopen alleen bij modieuze foodwinkels. Zelf vinden ze hun keuze heel verantwoord, maar ze betalen wel vaak teveel.

Ik beperk mij op deze plek even tot de beschrijving van deze nieuwe menssoorten, maar er zijn er nog veel meer. Zoals de liefdiermijders, de graanhipsters, de betweeteters, de hardcore snackers en de nulprocenters. Deze laatste menssoort, de nulprocenters dus, zullen zich heel snel voortplanten. De nulprocenters consumeren geen alcohol – alcohol, dat is het nieuwe tabak.

Samen tafelen

Ik taxeer dat een complete inventarisatie zo’n 81 nieuwe menssoorten zal opleveren. Dat aantal valt toevallig samen met het aantal politieke partijen dat zich aanvankelijk meldde voor de parlementsverkiezingen van 15 maart.

Ja, de eetindividualisering polariseert en verdeelt ons land net zo sterk als onze politieke voorkeuren. Elke Nederlander heeft straks zijn eigen foodniche zoals hij zijn eigen politieke subcultuur verkiest.

Gelukkig is het niet alleen polarisatie wat de klok slaat.

Hoewel de eetpolarisatie zich zelfs binnen families voordoet (steeds vaker eten gezinsleden apart), tafelt men op gezette tijden en uitgelezen momenten nog uitgebreid samen. Dat al die verschillende menssoorten toch eendrachtig aanschuiven - zij het wel steeds vaker uitsluitend binnen hun eigen sociale klasse - biedt hoop voor de toekomst.

Een voorwaarde voor een ouderwets gezellig etentje was en blijft natuurlijk wel dat oom Frits en nicht Lies zich gedeisd houden.

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld
FSIN Foodservicewatcher

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!