Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Fatten up

Recent werd ik gewezen op een artikel van Janneke Vreugdenhil over de nieuwste trend vanuit New York, bouillon to go. ‘Amerikaans toestanden: haal een beker bouillon in plaats van koffie. Rijen mensen voor het uitgifteraam, hippe New Yorkers met dikke jassen aan en mutsen op, die maar al te graag 9 dollar neertellen voor een grote beker stomend hete ‘bone broth’, schrijft Janneke. Ze voegt eraan toe dat het erop lijkt dat bouillon de nieuwe koffie is. Sterker nog: bone broth wordt aangeprezen als het nieuwste health food.

17 februari 2015 - We moeten nog maar afwachten of deze bouillontrend echt doorzet, maar ik ben altijd wel weer onder de indruk van hoe zo iets eenvoudigs ineens kan oppoppen. Dat vond ik indertijd ook al bij koffie. En daarbij stel ik me dan de vraag: waarom hebben wij dit niet in Europa bedacht? Waarschijnlijk hebben we te weinig hippe mensen met dikke jassen aan en mutsen op om het een trend te laten worden.

Verderop in het artikel valt de term ‘fatten up’. Dit naar aanleiding van de bouillon to go, die natuurlijk wel ouderwets getrokken moet zijn van botten. Er komt een flinke hoeveelheid vet uit de botten, maar er zit meer in bouillon dan vet alleen. Fatten up staat dan ook voor een algemene tendens dat de tijd dat alles zo mager mogelijk moest zijn en we ieder spoortje vet wilden vermijden voorbij is. Een soort terugkeer naar een natuurlijkere manier van eten. Met meer vet, maar dan minder bewerkt, en met meer smaak.

Ik heb dit direct in de praktijk gebracht. Na een enthousiaste aanbeveling in een steakhouse om de entrecote vooral met randje vet te eten, heb ik mijn schroom naar mijn tafelgenoten van me afgezet. Gesterkt door het artikel van Janneke ben ik er volledig voor gegaan. Overtuigend werd mij namelijk verteld dat het randje vet belangrijk is, omdat de smaak geconcentreerd wordt in het vet. Meebakken dus en de echte liefhebber eet het ook op. Medium op z’n lekkerst. En inderdaad: super mals met een heerlijk mondgevoel. Op en top genieten dus!

Laten we health drinks en comfort food erin houden, maar vooral ook de traditionele gerechten herwaarderen. En het vlees dan produceren met oog voor het milieu, het grondstof- en energieverbruik en de omgeving.

Lekker, gezond en duurzaam!

Het artikel van Janneke Vreugdenhil verscheen in NRC Handelsblad van zaterdag 24 januari 2015.

Corno Stam
Corno Stam
directeur Catering Albron

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!