Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Gezondheid uit een plastic bakje

Het is niet leuk, niet lekker en gewoonweg lastig. Toch willen we het allemaal: gezond eten. Want als je lang en gelukkig wilt leven, moet je gezond eten – die gedachte zit in ons hoofd verankerd. Die wetenschap verdwijnt echter als sneeuw voor de zon wanneer we in het restaurant watertandend naar de menukaart zitten te kijken, in een fastfoodrestaurant een heerlijke hamburger bestellen of met een rammelende maag de supermarkt inlopen.

30 januari 2020 - Gezond versus genieten
Uit onze diverse consumentenonderzoeken de laatste jaren komt een duidelijk beeld naar voren: gezond eten is voor thuis. Buiten de deur zijn we gericht op genieten. Dan mag er véél meer en moet het boven alles lekker zijn. Eten functioneert dan ook vaak als beloning voor een dag hard werken of als compensatie voor stress.
Aangezien we steeds vaker buiten de deur en onderweg eten, groeit het genietmoment rustig mee - al met al geen boost voor onze gezondheid. Toch willen we het wel: gezond eten en leven. Als het maar wat leuker zou zijn, of gezelliger, of lekkerder… En bovenal: makkelijker. Want in onze gehaaste samenleving zijn we allemaal op zoek naar manieren om ons leven te versimpelen.

Charme-offensief
De grootste uitdaging met betrekking tot gezondheid ligt echter bij de kant-en-klaarmaaltijden. In theorie de makkelijkste oplossing voor de consument, maar ook een segment dat een flink charme-offensief nodig heeft. Consumenten zien het namelijk pertinent als ongezonder en minder lekker dan zelf koken. Terwijl een kok wellicht veel beter voorgesorteerd staat om een gezonde maaltijd klaar te maken dan de gemiddelde Nederlander die de broccoli tot pap doorkookt.
Gezondheid bereikbaar maken gaat bij K&K dus met name om een mentaal gevecht: de consument laten geloven dat iets dat uit een plastic bakje komt, net zo goed voor hem is als wanneer hij het zelf in de pan bereidt. De partij die deze noot weet te kraken, wacht een gouden toekomst!

Inga Blokker, Directeur The Food Research Company
inga@thefoodresearchcompany.com
The Food Research Company, de onderzoekers voor het FSIN

Over FoodStrategy

Dit artikel vormt één van de vele verhalen in het uitgebreide januari-nummer van FoodStrategy. FoodStrategy is een publicatie verzorgd door The Food Research Company in opdracht van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). The Food Research Company is verantwoordelijk voor alle publicaties van het FSIN. Dit artikel is geschreven door Inga Blokker en fotografie: Shutterstock en Eljee Bergwerff Photography.

Voor leden

FoodStrategy is alleen beschikbaar voor leden van het FSIN en te downloaden door in te loggen op de site. Nog geen lid van het FSIN? Lees meer over de voordelen van een bedrijfslidmaatschap van het FSIN en doe mee!

Inga Blokker
Inga Blokker
Directeur The Food Research Company

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!