Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Afgelopen week is er een rapport verschenen van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) met daarin een oproep tot aanpassing van onze Westerse eetcultuur. Grote veranderingen zijn er noodzakelijk zowel aan de productie- als consumptiezijde. Minder vlees, meer fruit, groenten en noten. En vooral ook minder verspilling.

16 augustus 2019 - Nationale media sprongen er wederom bovenop. Met felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Alsof het rapport uit de lucht kwam vallen. Helaas is dit niet zo. Begin dit jaar kwam de Eat-Lancet Commission ook al met een heldere en duidelijke boodschap. ‘Zonder actie riskeert de wereld de UN Sustainable Development Goals en de klimaatafspraken in de Overeenkomst van Parijs niet te halen en zullen onze kinderen een planeet erven die ernstig is gedegradeerd en waar de bevolking steeds meer zal lijden aan ondervoeding en te voorkomen ziektes.’

Het mooie van beide rapporten is dat ze met oplossingen komen waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Door simpelweg onze consumptie van fruit, groenten en noten te verdubbelen en die van (rood) vlees en suiker te halveren verbeteren we zowel onze gezondheid als ons milieu. Hoe mooi kan het zijn?

"Is onze huidige eetcultuur het waard onze kinderen met de problemen op te zadelen?"

Uiteraard realiseer ik me dat het niet zo simpel is. Een cultuur verander je niet zomaar. Dat heeft tijd nodig. En we hebben het niet over één cultuur, maar over vele verschillende culturen. Ons zo maar laten vertellen dat we geen vlees meer mogen eten laten we ons niet snel gebeuren. Alle reacties op de verschillende artikelen in de media spreken daarover boekdelen.


Toch vind ik het tijd voor een stukje zelfreflectie. Is onze huidige eetcultuur het waard onze kinderen met de problemen op te zadelen? Is er überhaupt sprake van een eenduidige eetcultuur die we in stand kunnen houden? Ik heb me de afgelopen maanden meer en meer opgesteld voor de alternatieven met als klap op de vuurpijl een heerlijk diner met mijn vrouw in een veganistisch restaurant afgelopen weekend. Ze kondigden zich aan als een street chique restaurant met heerlijk eten zonder hartslag. Rebels, origineel, vrolijk, modern en artistiek. Pas daarna ging het over het veganistische menu.

Jullie raden het al. We hebben heerlijk gegeten. Smaakvolle plant based gerechten. We hebben om recepten gevraagd en gekregen. Vooral de rendang met spitskool ga ik thuis zelf ook eens proberen. Het bereiden zal even wennen zijn, maar de smaak is het meer dan waard. En zeker de originaliteit van het gerecht.

Laten we met z’n allen deze stap maar eens nemen. Het koesteren van de heerlijke vlees- en visgerechten die we zo goed kennen in combinatie met het op zoek gaan naar plant based alternatieven die verassen, verwennen en verleiden. Onze kinderen deze alternatieven laten proven en leren hoe ons voedsel(systeem) in elkaar zit. Stapje voor stapje zal onze eetcultuur dan vanzelf veranderen.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Corno Stam
Corno Stam
directeur Catering Albron

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!