Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Over betutteling en eigenbelang

 

Het zal jullie waarschijnlijk niet zijn ontgaan: ‘Geen kroketten en frikadellen meer in ziekenhuisrestaurants. Albron, de grootste cateraar van Nederland, gooit komend jaar de frituur dicht in de strijd tegen vette snacks’, stond er in het AD van 7 maart jl.

22 maart 2016 -  

Voor mij niet nieuw uiteraard, Albron is het bedrijf waar ik werk, maar toen ik het zo las schrok ik wel een beetje. Natuurlijk, het bovenstaande is maar een deel van het verhaal. Als cateraar werk je echter onder het dak van een ander. Die ander is je opdrachtgever en samen met die opdrachtgever bedienen we onze gasten. En beiden betalen, dus bepalen. Dat is ons met de paplepel ingegoten. Wie zijn wij dan om hen zo te betuttelen. Die vraag speelde op 7 maart door mijn hoofd...
 

Die dag stond onze afdeling Communicatie op scherp. Het management van ons segment Zorg eveneens. En niet voor niets. Diverse media doken op ons af. Met positieve en ook minder positieve reacties. ‘Betutteling’ en ‘eigenbelang’ werden ons voor de voeten geworpen. Alsof we met z’n allen niets geleerd hebben van de afgelopen jaren en er nog steeds van overtuigd zijn dat we allemaal gedreven worden door eigenbelang. Belangrijker echter is dat het onderwerp op de agenda staat en we ruimschoots de gelegenheid krijgen om ons standpunt duidelijk te maken. Onze durf wordt daarbij alom gewaardeerd.

 

Aan de keukentafel

Ik was die avond redelijk op tijd thuis en had de gelegenheid om met mijn gezin samen te eten. Ik praat thuis niet veel over mijn werk, dit keer echter wel en voordat we aan tafel gingen, keken we naar RTL Nieuws. Collega Henk Voormolen, business manager Zorg, deed het fantastisch. Zelfs toen het ook over betutteling en eigenbelang ging, hield hij zich met steekhoudende argumenten staande.


Tijdens het eten zei mijn jongste zoon dat hij het eigenlijk maar raar vindt dat wij als cateraar bepalen wat mensen wel of niet mogen eten. Dat kunnen ze zelf toch wel? En wat is er nou mis met af en toe een kroket of frikadel? Eerlijk gezegd, had ik daar wel een beetje op gerekend, maar mijn antwoord had ik niet zo één, twee, drie paraat.

 

Ik vroeg hem naar school en in het bijzonder naar het eten en drinken dat hij regelmatig op school koopt als hij zogenaamd zijn lunch is vergeten. Hoe zou hij het vinden als je op school patat, kroketten en frikadellen kunt kopen? Dat vond hij niet kunnen. Waarom dan niet op school, maar wel in een ziekenhuis, vroeg ik. ‘Omdat op een school kinderen zitten en die moeten daar iets anders leren dan ongezond te eten’, zei hij. Het moge duidelijk zijn dat ik erg blij was met dit haakje.

 

Toegevoegde waarde

Wat een cateraar onderscheidt van de commerciële horeca is dat wij niet alleen eten en drinken verzorgen, maar ook waarde toevoegen aan de identiteit van onze opdrachtgevers. Bij Albron hebben we dit vertaald in het iedere dag creëren van waardevolle momenten, vanuit een positief perspectief voor alle betrokkenen. Voor onze opdrachtgevers, onze gezamenlijke gasten en onze medewerkers.

En daarin speelt lekker, gezond en duurzaam eten en drinken een belangrijke rol. En dat is nu net waar het om draait: niet om het dichtgooien van de frituur an sich, maar om het verwennen, verrassen en verleiden met lekkerdere, gezondere en duurzamere alternatieven. Juist in een ziekenhuis, want dat is een plek om beter te worden. Dan voeg je waarde toe aan de identiteit van die ander. En aan een maatschappelijk relevant thema in een tijd waarin bijna 44 procent van de Nederlanders te zwaar is en 12 procent van hen met ernstig overgewicht kampt. Van betuttelen is dan ook geen sprake. Het gaat juist om verantwoordelijkheid nemen, samen met onze opdrachtgevers. Appeltaart en worstenbroodjes zijn nog steeds verkrijgbaar, achter de lekkere salades, gezonde broodjes en duurzame smoothies.

En thuis… het haakje leidde tot een goed gesprek over gezondheid en lekker, gezond en duurzaam eten en drinken. De een werd nog trotser op het bedrijf waar ik werk, de ander bleef het nog steeds een beetje betuttelend vinden. Over eigenbelang heb ik ze niet gehoord!

Corno Stam
Corno Stam
directeur Catering Albron

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!