Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Salad&Co: succesvol dankzij eenvoud en duidelijke keuzes

Bij casual dining denk je vaak aan de enorme groei van dit segment in de Verenigde Staten. Je ziet er vaak hele straten vol met veelal gethematiseerde concepten, meestal ketengeleid. Een mooi voorbeeld hiervan is de Beltline Road in Dallas. Meer dan drie miles lang zie je het ene na het andere fast casual restaurant. Vrijwel alle ketens zijn er vertegenwoordigd. Persoonlijk had ik nooit gedacht dat we dit zo massaal in Europa zouden zien. Tot ik afgelopen week een trip maakte in Zuid-België en Noord-Frankrijk.

23 september 2015 - Samen met een horeca-ondernemer uit Gent, met restaurants in België en Noord-Frankrijk, bezocht ik diverse winkelgebieden in de banlieue, in de buitenwijken van Gent en Lille. Over België kan ik kort zijn: het zijn nog steeds de bekende ketens die je tegenkomt: Lunch Garden, Quick, Colmar en het sterk expanderende EXKI. Alle ketens in België hebben last van extreem stijgende loonkosten die tot dusver elk jaar harder groeien dan de inflatie. Dit gegeven gekoppeld aan een hoog BTW-tarief en daarbij opgeteld de grote invloed van de vakbonden maken het onaantrekkelijk om in België te expanderen.
 

Werken, winkelen en beleven

Hoe anders ziet Noord-Frankrijk er uit. Ik kende de buitenwijken van Lille uit mijn tijd bij Maxis: grote weilandwinkels zoals Auchan, Carrefour en Géant Casino en de bijbehorende restaurants waaronder Flunch en Pizza. Dat waren toentertijd baanbrekende concepten.


Paul Bringmann: Het innovatieve concept Salad&Co was op deze trip by far het meest succesvolle conceptDeze buitengebieden zijn niet langer alleen grote winkelgebieden, maar bieden bovenal een verzameling aan kantoren, restaurants en bioscopen zoals Kinopolis. Vrijwel elk buitengebied beschikt over minimaal tien grootschalige fast casual restaurants met een oppervlakte van minstens achthonderd vierkante meter en ongeveer driehonderd zitplaatsen. Vaak hebben ze een thema, veelal gebaseerd op de Italiaanse keuken, maar je ziet er ook mega-Amerikaanse diner- en brouwerijrestaurants. De beste die ik gezien heb zijn: Pizza del Arte van Group Le Duff, dat meer dan honderd restaurants exploiteert, Il Ristorante, het upscaled Italiaanse restaurant van Auchan, en Les 3 Brasseurs, een brouwerijrestaurant.
 

Publiek: jong en vrouw

De reden dat ik deze blog schrijf echter, is een uitermate succesvol en innovatief concept in een van de genoemde gebieden, te weten Salad&Co. Het restaurant van ongeveer achthonderd vierkante meter met driehonderd zitplaatsen heeft qua inrichting een hoog ‘Vapiano-gehalte’: geen plafond, hoog, laag en lang zitten, betonnen vloer, deco van olijfbomen. Het publiek is jong en overwegend vrouw. Het was op deze trip by far het meest succesvolle concept.

Ik schat dat er tussen de vier- en vijfhonderd personen zaten tijdens lunchtijd, met een lange rij wachtenden buiten. De eenvoud en de focus dankzij de duidelijke keuzes verklaren het succes van deze formule, zoals dat veel succesvolle concepten eigen is.
 

Paul Bringmann: alles is huisgemaaktGrote toekomstkansen

Bij binnenkomst krijg je een kaart en wordt de keuze uitgelegd. Saladbar, soep, homemade dranken en een dessert met diverse ijssoorten à €11,95. Met groente naar keuze en gebakken op een zogenaamde teppan yaki plaat kost dit €14,95 en met een kleine portie vis of vlees erbij kom je op €16,95. Daarnaast is er een aparte stand voor cocktails en juices. Salad&Co verkoopt geen traditionele frisdrank als cola.

Dit alles vindt plaats onder het dak van een glazen green house. Het geheel wordt zeer efficiënt uitgevoerd met alleen bediening bij de zogeheten plancha, de bar en uiteraard bij de kassa. De goederenpresentatie is weliswaar niet spannend, maar wel reuze efficiënt. Mijn lunch was kwalitatief uitstekend. Dit gold met name voor de salades en de soep, de home made drinks en de desserts zijn voor verbetering vatbaar. Je proefde dat alles vers en homemade is, hetgeen werd bevestigd toen ik even stiekem een kijkje in de keuken nam.

Al met al was het bezoek aan Salad&Co zeer de moeite waard, een concept met mijn inziens grote toekomstkansen, een hoog competitive advantage en naar hetgeen ik heb gezien in ieder geval zeer succesvol tijdens lunchtijd. Inmiddels hebben ze drie vestigingen in de buurt van Lille, de beste en drukste is gelegen in Centre commercial Heron Parc, Villeneuve d'Ascq, aan de Avenue de l'Avenir in Lezennes.
 

Fotocredits: Shutterstock

Paul Bringmann
Paul Bringmann
Voorzitter

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!