Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Supermarkten, blurring en prijzen

Een paar weken geleden had ik het genoegen om samen met Jan-Willem Grievink, directeur van het FSIN, enkele nieuwe vestigingen in de foodwereld te bezoeken. Vrijwel alle supermarktketens openen in razend tempo nieuwe concepten, vaak met horeca van goede kwaliteit en scherpe prijzen...
 

25 april 2016 -

Onze eerste winkel was de nieuwe Emté in Berlicum*. Wat een verschil met de oude Emté in Ederveen, waar mijn echtgenote haar dagelijkse boodschappen doet! Volledig transparant, met open bakkerij evenals een open, prachtig ontworpen slagerij (ik vermoed dat alle koelingen en vrieskasten zijn betegeld met Portugese witjes in zeer mooie kleuren). 

Meest verrassend vond ik de bakkerij waar - van terplaatse gerezen deegstukken - zeer fraai brood van hoge kwaliteit wordt gebakken en tegen zeer aantrekkelijke prijzen wordt aangeboden. De verkoopmethode is geheel selfservice met een vernuftige selfservice snijmachine. Minder geslaagd vond ik persoonlijk het salade en deli-eiland, met zeker in de ochtend een nogal technische uitstraling. Al met al echter een winkel die zeker de moeite waard is om te bezoeken en naar mijn bescheiden mening een enorme stap voorwaarts voor Emté.

 

Lef en learnings

Onze tweede winkel was de nieuwe foodmarkt van Jumbo in Veghel. Na Amsterdam raak je gewend aan de gebouwen waarin zij hun foodmarkten exploiteren. De hal is helaas nog niet geheel gevuld met andere foodaanbieders, maar de tijd zal dat zeker oplossen. Een superwinkel is het. Ik zou zeggen: wéér beter dan Amsterdam-Noord en wat ik vooral knap vind, is dat Jumbo zichzelf elke keer zeer snel verbetert. Zo is de bakkerij in Veghel veel meer 'een echte bakkerij' dan in Amsterdam, al is er nog een hele weg te gaan voor een bakkerij die echt 'from scratch' produceert.

Het horecagedeelte bij Jumbo Foodmarkt Veghel ligt mooi in het begin van de winkel. De prijzen zijn er zoals bij veel blurring concepten extreem laag - koffie voor €1. Dit prijsniveau is ongeveer de helft van hetgeen in de Nederlandse horeca gebruikelijk is! Maar, complimenten voor zoveel lef op een niet-gebruikelijke locatie, kortom een mooie winkel met 'a lot of learnings' voor ons allen.

 

Blurring: Coop Vandaag

Ons derde bezoek betrof de nieuwe Coop, genaamd Vandaag in Rotterdam: een nieuwe, echte stadswinkel op maximaal achthonderd vierkante meter en geheel gefocust op datgene dat je voor de komende 24 uur nodig hebt. Het meest verrassende van deze winkel is dat je binnenkomt in een take-out van ongeveer honderd vierkante meter, met counterservice en producten van uitstekende kwaliteit tegen ongelooflijk lage prijzen. Een groot glas versgeperste jus kost er €1 en voor een uitstekend zuurdesembroodje met warme, versgebakken beenham met mosterdsaus of een ter plekke versbereide maaltijd betaal je €4. Als je er gaat kijken, hetgeen ik warm aanbeveel, probeer er dan eens de verse hangop met cruesli voor €1.

Als dit de toekomst is, blurrende supermarkten met prijzen op dit niveau, dan vrees ik de gevolgen voor aanpalende horecagelegenheden... Voor hetgeen wij er gegeten hebben, betaal je in de horeca al snel twee tot drie keer zo veel. Waarschijnlijk zijn de prijzen in de Nederlandse daghoreca te hoog, maar genoemd prijsniveau in deze supermarkt is naar mijn idee niet erg sustainable. Ik raad je desalniettemin echt aan deze winkel te bezoeken, de winkel geeft een goede indruk van de vervagende grenzen tussen supermarkt en horeca. 

 

Hanos en Ikea

Als je toch in Rotterdam bent, raad ik je aan om met je pasje binnen te stappen bij de nieuwe Hanos in Delft. Voor echte foodies is dit hét mekka op assortimentsgebied. De kaas, de groenten en de wijn zijn er van eenzame klasse, maar ook het overige versaanbod laat je echt watertanden. Wat ik alleen een gemiste kans vind, zijn de verlichting en de ambiance die koel en zakelijk overkomen. Dat had veel beter gekund, ik zou zeggen dat beide een must zijn voor foodies.

In de buurt van Hanos ligt één van de grootste Ikea-woonwarenhuizen van Nederland. Het Zweedse bedrijf, bekend om zijn extreem lage food- en horecaprijzen - toch kan ik je verzekeren dat de Ikea-restaurants zeer succesvol zijn - heeft Nederland aan het ontbijt buiten de deur gekregen. Het bedrijf heeft afgelopen jaar een heel bijzondere stap genomen, een stap die me aangenaam verraste toen we bij de uitgang een geheel transparante bakkerij zagen. In die bakkerij wordt van biologische bloem en zuurdesem de hele dag in het zicht van de klant vers brood gebakken. Met slechts zes werkelijk uitstekende broodsoorten realiseren ze er een substantiële omzet en het goede van de zaak is dat ze dat brood niet voor discountprijzen verkopen, maar voor een voor Ikea-begrippen relatief hoge prijs. Voor alle branchegenoten die beroepsmatig met brood te maken hebben, is deze vestiging de moeite van een bezoek absoluut waard.

 

Tot slot: Piet Hein Eek

Last but not least zou ik je graag willen wijzen op de ontwikkelingen in Eindhoven, op Strijp-S. Hier wordt wederom in een industrieel gebouw een heuse farmers- cq foodmarket opgezet met tal van gepassioneerde, kleine ondernemers. De foodhal is nog in opbouw, maar zeker de moeite waard om te volgen. Als je dan toch daar bent, raad ik je aan om binnen te lopen bij de bekende ontwerper Piet Hein Eek, die van oud hout zeer fraaie meubels maakt. Zijn restaurant is geheel ingericht met oud meubilair. Tot zover mijn blog, ik wens je een goede omzet toe!

 

*NB: hier stond eerst per abuis Den Bosch. De juiste vestiging is in Berlicum.

Foto: Shutterstock

Paul Bringmann
Paul Bringmann
Voorzitter

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!