Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Goedkoop buiten de deur eten kan wel degelijk

De gemiddelde prijs van een 3-gangen menu in Nederland is gedaald. Voor het eerst sinds de laatste 5 jaar. De prijs is van 33 Euro gezakt naar 27,50. Dat betekent dat veel horeca-ondernemers een lager geprijsd dagmenu zijn gaan aanbieden. Overigens is dat in vrijwel alle landen gebeurd, maar in Nederland is de daling het meest opvallend.

8 augustus 2012 - Dat schrijft FSIN-directeur Jan-Willem Grievink in zijn weblog op ConCeption.nl:

'In discussies met 'vakmensen' komt elke keer de conclusie naar voren dat de frequentie van de buitenshuisconsumptie meer dan verdubbeld zou worden als we ook in Nederland dagmenu's krijgen van rond de 12 Euro. Dat kan overigens wel degelijk. Afgelopen zomer hebben we zowel in Oostenrijk als Duitsland 16 keer een uitstekend 3-gangen menu geserveerd gekregen voor prijzen tussen de 10 en 15 Euro.

Steekproeven laten zien dat mensen gemakkelijk (en vrij massaal) switchen van het 'zelf koken' naar 'buiten de deur eten' als de prijs van een complete maaltijd daalt naar een uitgave per persoon van rond de 10 Euro. De randvoorwaarde is dan nog dat het lekker en gezond moet zijn om de frequentie ook op een hoog niveau te houden.

De resterende vraag is dan of er een businessmodel te bouwen is waarmee een horeca-ondernemer (of formule) een 10 Euro aanbod kan realiseren. Diezelfde steekproeven laten zien dat het inderdaad mogelijk is met een aantal randvoorwaarden. De belangrijkste randvoorwaarden zijn:

1. kosten en bereikbaarheid van de lokatie;

2. veel arbeidsintensieve onderdelen (bijgerechten) via zelfbediening; en

3. gebruik van technologie bij bestellen en serveren; en

4. duidelijk maken dat extra wensen ook extra betaald moeten worden.'

FSIN.nl komt later deze maand met de rest van de conclusies uit ons onderzoek over de drie gangen-menu's. 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!