Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Cijfers CBS opnieuw onder vuur

Het CBS meldde deze week dat de omzet van Horeca over de eerste helft van 2012 met ruim twee procent is gestegen. Cijfers van FSIN en Foodstep laten echter iets heel anders zien. Zij constateren een daling van maar liefst twee procent. Dat is een verschil in waardeontwikkeling van vier procent.

28 augustus 2012 - FSIN en Foodstep hebben daarom een verklaring uit laten gaan met cijfers en bijbehorende grafieken die onze cijfers laten zien.

Wij constateren dat de P6 periode een licht negatieve trend laat zien ten aanzien van vorig jaar: -1,2 procent. Voor Horeca geldt een daling van 2 procent in omzet. Hotel scoort een plus van 1 procent, restaurant net onder de nul procent. Fastservice en de drankensector komen uit op -5 en -3 procent.

Onze conclusie is dat de consument nog steeds zeer terughoudend is met bestedingen buitenshuis. De hoofdoorzaak is dus het extreem lage consumentenvertrouwen.
Overigens draaien niet alle bedrijven lagere omzetten. Er zijn ook bedrijven die een goede plus weten neer te zetten. Dat maakt wel het verlies bij de overigen nog groter.

Een tweede oorzaak die wij zien voor de volumedaling is de stijging van de grondstofprijzen. Daardoor stijgen de consumentenprijzen. Dat lijkt de omzet te stimuleren, maar zet bestedingen onder druk. Dat wordt nog eens versterkt door de aanstaande BTW-verhoging voor dranken van negentien procent naar 21 procent.

Als we al deze dingen samen nemen, geloven wij als FSIN dat eind 2012 het volume in de buitenshuisconsumptie zelfs tot vier procent zal dalen.

We nodigen u van harte uit om onze complete verklaring hier te lezen.

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!