Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Een kwalitatieve foodcrisis dreigt (met download)

In het ING-rapport ‘Food 2030 – Samenwerking vanuit een nieuwe mindset’, geeft het ING ons verschillende scenario’s hoe de voedselmarkt er in 2030 uit kan gaan zien. Een van de conclusies is dat er een kwantitatieve en kwalitatieve food crisis dreigt. 

12 november 2012 - De ING heeft gebruik gemaakt van twee verschillende modellen die allebei een ander toekomstscenario schetsen. Het zogemaamde ‘4P scenario’ (power, price, product en profit) voorspelt dat de sector zich in de toekomst in de eigen voet zal schieten.

Een paar grote partijen kunnen in dit scenario gedijen, maar het gevaar ontstaat dat men binding met de consument en de maatschappij verliest. Daar dreigt een foodcrisis op kwalitatief gebied.


Een ander geluid

Het wat meer revolutionaire ‘4C scenario (cooperation, community, consumer, continuity) kent belangrijke voordelen en brengt zeker vernieuwing. Tegelijkertijd kan het minder proficteren van elementen die 4P groot hebben gemaakt.

In het 4C scenario zien we bijvoorbeeld de comeback van speciaalzaken (in een ander jasje), wordt de shop-in-shop gerund door een lokale of regionale producent of leverancier en groeit ook online food.


Nieuwe mindset

Het ING verwacht niet dat het ‘4C-scenario’ op korte termijn nagestreefd zal worden. ‘Daarvoor kleven er te veel onzekerheden aan het systeem.

Belangrijk is het echter om te realiseren dat het grootste punt van winst in dit scenario vooral zit in de manier van denken: een andere mindset in de keten, waarbij de binding tussen voeding en consument centraal wordt gesteld. Een mindset waarin ook ruimte is voor ondernemen in food en waarbij samenwerking leidt tot meer toegevoegde waarde.’

Het ING-rapport is voor onze leden te downloaden. Klik hier om naar de download-pagina te gaan (wel even inloggen!)

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!