Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Hyperlokale Meals on Wheels in VS open

In het Amerikaanse Sheboygan County verandert de reeds bestaande ‘Meals on Wheels’ naar een hyperlokale variant. ‘Elk jaar gaan we naar een conventie om over de nieuwste trends te horen. Nu blijkt dat wij dat zijn.’

15 november 2012 - Meals on Wheels is de Amerikaanse equivalent van het systeem dat we in Nederland ‘tafeltje-dek-je’ noemen. Mensen die zelf geen eten kunnen koken (bijvoorbeeld bejaarden of lichamelijk beperkten), krijgen door Meals on Wheels een maaltijd thuisbezorgd.


Tuin

Deze vernieuwde Amerikaanse Meals on Wheels heeft een plek gemaakt waar boeren hun groentes kunnen doneren. Ook hebben ze land gekocht waar nu een tuin van gemaakt is en zijn er in het gebouw extra faciliteiten geplaatst waardoor vers eten veilig bewaard kan worden. De nieuw gebouwde keuken kan meer dan duizend maaltijden per dag produceren.

‘Ik kon geen plek ter wereld vinden waar ingezoomd werd op lokaal eten. Natuurlijk spreken mensen erover, maar het echt opnemen wordt niet snel gedaan.’, aldus  Executive Director Kelly Heyn.
 

Donaties

Boeren in de regio hebben vaak hun hulp aangeboden aan Meals on Wheels. Dat kon de organisatie nooit aannemen, omdat ze geen mogelijkheid hadden de materialen goed en veilig te verwerken. Nu is vanwege de nieuwe faciliteiten wel mogelijk om deze donaties aan te nemen en te gebruiken.

De eerste donaties werden pas volgend jaar verwacht, maar het management liet weten al ruim 2000 kilo wortels en bijna 500 kilo aardappelen te hebben gekregen.


Nieuwe stappen

Op het moment worden er 350 maaltijden per dag geserveerd. ‘Maar het programma groeit omdat de oudere bevolking groeit. Dit was dus een noodzakelijke stap.’

Meals on Wheels kocht ongeveer 4000 vierkante meter grond. Daar zorgen vrijwilligers uit de gemeenschap voor een groente- en kruidentuin. Ingrediënten die niet in de tuin of op de boerderij groeien, komen van een leverancier dichtbij de nieuwe locatie. Meals on Wheels koos hiervoor omdat de mensen die daar werken allemaal van de lokale bevolking zijn.


Noodsituaties

Naast de tuinen, de boerderij en de nieuwe gebouwen heeft Meals on Wheels er ook nog generatoren bijgekregen. Die moeten ervoor zorgen dat ze ook in noodgevallen voedsel kunnen bezorgen bij de ouderen en lichamelijk beperkte mensen in de regio.

 

Bron: Sheboygan Press. Voor foto's van deze nieuwe Meals on Wheels, kunt u hier klikken.

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!