Food is hogere prioriteit geworden

Voor het derde jaar op rij geven consumenten naar verhouding een hoger percentage van hun besteedbaar inkomen uit aan voedings- en genotmiddelen. Van 19,9% in 2010 naar 20,6% in 2012. De uitgaven aan Food zijn met 23 miljoen Euro gestegen; de overige uitgaven daalden met 2,1 miljard. Alleen al daardoor stijgt Food op het prioriteitenlijstje van de consument.

6 januari 2013 - Dit blijkt uit de Nieuwjaarsmonitor van het FSIN met als thema ‘Viva Foodservice’. Het is een update op de grote Beleidsmonitor 2013 die in september 2012 verscheen.

In de Nieuwjaarsmonitor trekken we een paar conclusies uit de ge-update cijfers:

  • Het marktaandeel van de drie buitenshuiskanalen is opnieuw gedaald
  • Gemak is voor het eerst sinds 15 jaar meer gedaald dan de klassieke horeca
  • Er is sprake van volumedaling
  • De supermarkt zag zijn marktaandeel opnieuw groeien.

Aan deze conclusies zijn uiteraard feiten verbonden. Die zijn alleen voor onze leden beschikbaar, op de volgende pagina. Daar leest u ook meer over de kansen die we zien voor de komende tijd.


De conclusies met cijfers zijn als volgt:

  • Het marktaandeel van de drie buitenshuiskanalen is opnieuw gedaald naar 31,7% van de totale foodbestedingen. Voor 2013 verwachten we een verdere (lichte) daling.
  • Voor het eerst sinds 15 jaar is het kanaal Gemak meer gedaald dan de Klassieke Horeca. Dat komt vooral doordat snackbars, pompshops en lunchrooms het slecht hebben gedaan.
  • De prijsstijging in de totale foodsector ligt rond de 2,4%. In feite is er dus overal sprake van volumedaling. De btw-verhoging zal dat effect in 2013 nog versterken.
  • De supermarkt zag zijn marktaandeel opnieuw groeien tot 49,8%. 

Wanneer food naar verhouding belangrijker wordt in het uitgavenpatroon van de consument, speelt het voordeelgevoel ook een doorslaggevende rol in zijn keuzeproces. Supermarkten zijn al decennia gewend met aanbiedingen te werken. In Foodservice zullen promoties ook belangrijker worden.

Meer weten? We hebben net een managementreader over dit onderwerp gepubliceerd.

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!