Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

‘Duitse conveniencemarkt groeit'

Experts verwachten dat de Duitse conveniencemarkt zich de komende jaren positief (verder) zal ontwikkelen. De helft van hen rekent op een jaarlijkse groei van 2 tot 3 procent. Een derde van de deskundigen schat de groei hoger in en gaat uit van zelfs 5 tot 7 procent.

9 januari 2013 - Dat blijkt uit onderzoek door het Competence Center for Convenience.  Sabine Möller presenteerde de cijfers tijdens het FSIN Brunchcongres ‘Viva Foodservice’.

Möller is hoogleraar Convenience & Marketing aan de European Business School in Wiesbaden (Duitsland) en tevens voorzitter van het Competence Center. Lekkerland Europe is de founder van haar leerstoel. Op verzoek van het FSIN zoomde zij in op de bewezen succesfactoren die de Duitse foodservicemarkt weer in de groeistand hebben gezet.

 

Eten in de auto

Consumenten eten graag buiten de deur, stelde zij op basis van onderzoek onder Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse consumenten. Voor Duitse consumenten geldt de auto daarbij als favoriet, boven ‘in store’ en ‘while walking’. Een belangrijke motivatie is tijd, constateerde Möller, maar tot haar verrassing ook het aspect genieten. Zij schetste daarbij het trendy straatbeeld van (jonge vrouwelijke) consumenten die tegenwoordig liever gezien worden met hun meeneemkoffie van Starbucks dan met hun hippe tas.

 

Assortiment bepalend

Duitse vrouwen ‘on the go’ prefereren doorgaans een restaurant, koffiecorner of speciaalzaak. Mannen daarentegen kiezen vaker voor fastfood restaurant, benzinestation of snackbar (als deze kanalen worden vergeleken op man/vrouw). Pompshops zagen hun foodverkopen dan ook stijgen afgelopen jaren. In opmars zijn echter vooral de foodverkooppunten op treinstations en het aantal aanbieders van broodproducten. ‘Succesfactoren’ op het gebied van assortiment zijn daarnaast (net als in Nederland) koffie en biologische producten. Consumenten hechten zeer aan ‘kwaliteit’ en ‘vers’.

 

De presentatie van prof. Dr. Sabine Möller is voor onze leden beschikbaar als download. 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!