Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Foodservice en Horeca blijven fors dalen

In tegenstelling tot wat een recent CBS-persbericht deed vermoeden, blijven zowel Foodservice en Horeca – ook in het derde kwartaal – flink in de min.

29 november 2013 - Deze week meldde het CBS dat horeca in het derde kwartaal van 2013 1,9 procent meer omzet heeft behaald. Cijfers van Foodstep en FSIN schetsen een heel ander plaatje. Voor heel foodservice zien wij, ondanks een goede zomer, toch over het hele kwartaal een daling van -1,9 procent. In het tweede kwartaal was de daling -1,6 procent, in het eerste kwartaal -4,5 procent.


Derde kwartaal 2013 tov derde kwartaal 2012

Zorg (instellingen), restaurants en de cafés zijn de sectoren die in het 3e kwartaal het minst presteren. Vooral de zorg zit aanhoudend onder de -4% waar restaurants en cafés wel de markttrend volgen en met een gemiddeld -2% in het 3e kwartaal een 3% hoger zitten dan in het 1e kwartaal. Horeca volgt dit beeld vrijwel volledig. Alleen de horeca bij vervoer (travel); horeca bij retail; horeca bij recreatie en bij sport (leisure) zich steeds positiever gaat ontwikkelen en nu boven de +2% zit. De goedkopere horeca wint terrein.

Het FSIN komt begin januari met een Nieuwjaarsmonitor, waar alle cijfers in 2013 nauwkeurig uiteen gezet worden. Het lijkt erop dat heel 2013 een omzetdaling van 2,5% zal laten zien. Daarnaast een prijsstijging van 2,4% en dat maakt dat de volumedaling bijna 5% zal zijn. 


Toelichting:

De cijfers zijn afkomstig van Foodstep. De cijfers hebben betrekking op de ontwikkeling tot en met het derde kwartaal 2013 vergeleken met de voorgaande jaren. De grondslag voor deze ontwikkelingen zijn de harde inkoopcijfers van een kleine 10.000 verkooppunten volledig gespreid over foodservice, eigen cijfers van een aantal grote ketenorganisaties, een 40.000 interviews met consumenten en 40.000 interviews met inkoopverantwoordelijken bij verkooppunten. Alle gegevens worden continu gestaafd met maatgevende partijen in de keten van foodservice. 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!