Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

5 tips van Chipotle voor duurzaamheidsaanpak

Chipotle is al een tijd bezig met het thema duurzaamheid. Caitlin Leibert staat aan het hoofd van de duurzaamheid-afdeling van Chipotle en zegt dat het proces begon bij het apart kijken naar elk item op de kaart – en de manier hoe die bij hen geleverd werd. Het resulteert in 5 tips.

11 december 2013 - Nadat Leibert antwoord had gekregen op de vragen welke materialen gebruikt werden voor de producten in Chipotle en hoe ze bij hen geleverd werden, werden er doelen gesteld.

‘Wees niet tevreden met wat er al bestaat’, aldus Leibert hierover. ‘Doe research, vraag en graaf. Het gaat allemaal om het stellen van de juiste vragen’.


Rietjes

Inmiddels is de keten bezig om de plastic rietjes die niet-recyclebaar zijn toch duurzamer te maken. Het bedrijf vond een fabriek die bereid was minder plastic te gebruiken bij het maken van de rietjes. Het scheelt jaarlijks 6 ton plastic in de afvalbak, en ongeveer 25.000 dollar.


Apparatuur en verlichting

‘Kleine veranderingen met leveranciers hebben een grote impact op de afvalstroom’, zegt ook Richard Young van het Food Service Technology Center in California. Volgens hem moet een bedrijf beginnen met efficiëntere verlichting en apparatuur.


ROI

Bij al deze maatregels blijft natuurlijk de vraag: wat is de ROI-waarde (return on investment)? Volgens Young levert het veranderen van gewone verlichting naar LED al direct wat op. Het elektriciteitsverbruik daalt drastisch. Efficiënte stomers betalen zich in twee jaar uit, en andere apparatuur kan tot vier jaar duren tot het ‘terug is betaald’.


5 tips

De vijf tips zoals beschreven in het rapport ‘Bright Ideas – Sustainability Tips from Industry Experts’, zijn als volgt:

  1. Begrijp de visie van het bedrijf. Begin met het eind in gedachten en bedenk van daaruit de visie
  2. Kies voor een koers die past bij de waarden en cultuur van het bedrijf
  3. Verwerk de onderliggende bedrijfsdoelen in het plan en bedenk hoe die op lange termijn behaald worden
  4. Voer alleen die korte-termijn oplossingen uit die ook werkelijk helpen je doelen op lange-termijn te halen
  5. Analyseer je duurzaamheidsstrategie regelmatig. Controleer of ze nog steeds voldoen aan de bovengenoemde stappen.

 

Dit is een samenvatting van wat een artikel uit het rapport ‘Bright ideas 2013 van de National Restaurant Association’. 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!