Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

‘Zondagshopper’ zoekt gemak, vooral in foodservice

Consumenten zijn op zondag vooral op zoek naar gemak. Tegelijkertijd went Nederland aan boodschappen doen op zondag en groeit het aantal supermarkten dat de deuren op zondag opent explosief. Dat betekent een bedreiging voor de traditionele foodserviceomzet op zondag, maar biedt tegelijkertijd nieuwe kansen. Hierover gaat het meest recente dossier van het FSIN.

17 december 2013 - Het lijkt niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld: de supermarkt die op zondag(middag) open is. Talloze consumenten maken gebruik van de mogelijkheid om nog even een vergeten boodschap te halen of een aankoop te doen voor de avondmaaltijd.
 

Op zondag naar de supermarkt

En dat doen steeds meer mensen, blijkt uit recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van het FoodService Instituut. Een van de belangrijkste conclusies uit dat onderzoek: de groep consumenten die de supermarkt op zondag bezoekt, groeit gestaag.

Inmiddels valt ruimt 2,3 procent van de totale supermarktomzet op zondag, zo becijferde GfK in de zomer van 2013. Dat percentage lijkt weliswaar gering, maar het gaat om een jaaromzet op zondag van ruim 734 miljoen euro.
 

Prijsverschil horeca nekt cafés

Cafes klagen steen en been over de zondagopenstelling van de supermarkten. Vooral omdat bier een stuntartikel is in het supermarktkanaal. Dan liggen de prijzen zo laag, dat zelfs cafés beter naar de supermarkt kunnen gaan voor hun bier dan het in te kopen bij hun vaste grossier. 

In reclameweken is het prijsverschil tussen supermarkt en café meer dan een factor 5. Consumenten struikelen hierover en maken vaker de overstap naar de supermarkt.
 

Speel in op trends

Horecazaken kunnen profiteren van de open supermarkten op zondag, blijkt uit het dossier. Vooral de zaken op high traffic-locaties bij supermarkten. Trends waar op gelet moet worden zijn bijvoorbeeld het inspelen op de behoefte van ouderen, gezonder aanbod, duurzaam, kleinere porties en hogere kwaliteit voor een eerlijke prijs. Bedrijven die hiermee bezig zijn, zien de omzet groeien.
 

Wat zoekt de ‘zondagshopper’?

De top-3 dingen die de zondagshopper zoekt, zijn:

  • Gemak
  • Verse producten met alle gemak voor de consument
  • Een avondmaaltijd

 

In het dossier staan in hoofdstuk 4 in totaal 11 eisen van de zondagshopper op een rijtje. We voegen ook een apart hoofdstuk toe over hoe ‘gemak’ gebruikt kan worden om zondagshoppers te trekken. Die zijn te lezen in het dossier, dat leden hier kunnen downloaden. 

Dit dossier over de zondagshopper is het derde dossier van 2013. In het eerste dossier van dit jaar keken we naar het success van Vapiano. Dit dossier is nog steeds te downloaden van onze website. Het tweede dossier ging over M&S Simply Food. Het M&S dossier kunt u downloaden door deze link te volgen. Dossiers zijn alleen te downloaden voor leden.

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!