Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

CBS: Mooie weer helpt horeca aan forse groei

In het eerste kwartaal van 2014 behaalde de traditionele horeca een seizoensgecorrigeerde volumegroei van 1,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De horeca was dit kwartaal dus een stimulans voor de economie. De omzet groeide in deze periode met 1,5 procent. Dit zijn de hoogst gemeten cijfers in een eerste kwartaal sinds 2006. Alleen cafés dragen niet bij aan de groei. 

7 juni 2014 - Vooral het mooie weer deed een duit in de zak, aldus het CBS. 'Consumenten en ondernemers gaven in het eerste kwartaal meer geld uit in horecagelegenheden dan in het voorgaande kwartaal. Deze groei is mede het gevolg van de uitzonderlijk zachte winter van 2014. Vooral restaurants hadden een goed eerste kwartaal en behaalden een omzetgroei van 2,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Hotels en cafetaria's zagen een omzetgroei van resp. 1.6 en 1.7 procent.'


Lichte krimp voor café's

Alleen de cafés lieten, ondanks de zachte winter, met -0,1 procent nog een minimale omzetkrimp zien. De omzet van cafés blijft al lang achter bij die van de rest van de horeca. Ook hebben zij (mogelijk meer dan andere horecagelegenheden) last van de effecten van de overheidsmaatregelen zoals de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik en de eerdere btw- en accijnsverhogingen.

Dit bericht is gebaseerd op een nieuwe Statline tabel met cijferreeeksen. Lees hier de details over de nieuwe wijzigingen van het CBS.

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!