Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Grote belangstelling voor Quo Vadis-sessies (video)

Het FoodService Instituut kijkt terug op vier succesvolle Quo Vadis-bijeenkomsten. FSIN-leden bezochten afgelopen periode in groten getale de sessies die op verschillende locaties plaatsvonden. De Quo Vadis-sessies volgden op de publicatie van de FoodShopper Monitor 2014/2015. Centraal daarin staan de laatste cijfers en ontwikkelingen rondom het foodshoppergedrag en de gevolgen voor alle spelers in de foodbranche.

10 juni 2014 - Kenmerkend voor alle sessies waren niet alleen het enthousiasme en de bereidheid van FSIN-leden om kennis te delen. Opvallend vaak ook bleken dezelfde onderwerpen hoog op de agenda’s te staan, concludeert Anique Grievink, discussieleider en projectmanager bij het FSIN, na afloop van de succesvolle serie op het hoofdkantoor van het kennisinstituut in Ede. Net als in Veghel (Sligro) verzorgde ook hier een FSIN-lid (Top Bakkers) de hapjes en drankjes. Bij de Quo Vadis-sessie waren vooral vertegenwoordigers van fabrikanten aanwezig, maar ook van grossiers en outlet-organisaties.

 

Consumentenvertrouwen

Na een welkomstwoord door een van de bestuursleden – het bestuur had de taken verdeeld - peilde Anique ‘wat de deelnemers op dit moment vooral bezighoudt’. Het consumentenvertrouwen baart menig foodservicebedrijf zorgen, zo bleek al snel, ondanks de voorzichtige tekenen van herstel. ‘Dat vertaalt zich alleen nog niet altijd in het koopgedrag’, aldus een fabrikant.

Vaak genoemd werden verder ‘hoe creëer ik meer onderscheid en toegevoegde waarde’, ‘hoe houd ik mijn doelgroep vast’, of ‘hoe zorg ik dat mijn product niet alleen duurzaam maar ook rendabel is’. Dat geldt ook voor ‘gastvrijheid’, een andere topprioriteit voor spelers in food, en ‘het creëren van meer bezieling bij het personeel’.

 

Blurring en online

Anique ging onder meer in op de belangrijkste krachten die de buitenshuisconsumptie beïnvloeden en op het nieuwe FSIN-model. Motief en locatie staan in dat model centraal. ‘Naast moment bepalen met name deze factoren waar de consument zijn eten en drinken koopt. De consument denkt immers niet in kanalen.’

De traditionele kanalen vervagen bovendien in rap tempo. Foodservice krijgt retailkenmerken en foodretail voegt foodservice-elementen toe. Blurring houdt de leden dan ook sterk bezig. Ook de verwachte groei van de online foodverkopen was regelmatig onderwerp van gesprek. ‘Wat de markt nodig heeft, is vernieuwing, en die zal van ons moeten komen’, stelde een van de deelnemers tijdens de discussie bij gastheer Sligro. ‘De consument gaat niet meer uitgeven. Hij gaat het wel anders uitgeven, de consument maakt bewuster keuzes’, voegde een andere deelnemer daaraan toe.

 

Hybride gedrag en lifestyle

FSIN-researcher en auteur Ubel Zuiderveld schetste daarop de opkomst van nieuwe eigentijdse eet- en drinkconcepten die appelleren aan een bepaalde levensstijl. De consument is ‘hybride’: soms is zijn foodgedrag puur rationeel en vindt hij discount goed genoeg. ‘Op een ander moment wil die (ogenschijnlijk) zelfde consument genieten van producten met een verhaal en dat verhaal moet naadloos aansluiten bij zijn levensstijl ofwel zijn sociale status.’ 

 

Oude denkpatronen

Zijn FSIN-collega Hanneke van Bladel stond stil bij de veranderingen in het At Home-kanaal en de conclusies uit de FoodShopper Monitor. In de nieuwe werkelijkheid gelden nieuwe wetten. Bestaande businessconcepten krijgen nieuwe doelgroepen en moeten daarop inspelen met logische en relevante producten en diensten, die uitgaan van de behoeften van de consument, rekening houdend met moment en plaats. ‘Foodservicebedrijven moeten duidelijk(er) keuzes maken, zodat foodshoppers zich (blijven) herkennen. Misschien is dat wel de grootste uitdaging voor alle spelers: zij moeten hun oude denkpatronen loslaten.’

 

Bekijk hier een video-impressie van één van de bijeenkomsten!

 

De FoodShopper Monitor 2014/2015 is voor leden in de app te bekijken! U kunt hem ook online inzien. De hand-outs bij de presentatie zijn alleen voor leden beschikbaar, u kunt ze hier downloaden.

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!