Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Blurring dwingt Nederlandse foodketen tot keuzes

De Nederlandse markt van eten en drinken verkopen aan consumenten is nog klassiek georganiseerd. Voor thuis eten ga je naar de super, voor eten buiten de deur ga je naar een van de honderden outlets. Maar aan die logica heeft de consument geen enkele boodschap meer. 

1 oktober 2014 - Supermarkten en horecabedrijven denken ongeveer als volgt. “Voor thuis eten ga je naar de supermarkt of de speciaalzaak; en wil je buiten de deur iets eten, dan zijn er honderden verschillende varianten horeca-outlets. Op elkaars terrein komen leidt alleen maar tot ongelukken. Schoenmaker blijf bij je leest!”

Maar omdat de consument aan die logica geen enkele boodschap heeft, beginnen zowel retailers als horecabedrijven te beseffen dat ze moeten gaan veranderen. De consumentenbehoefte komt centraal te staan.


Nederland

Dat is intussen in de Verenigde Staten volop bezig en het fenomeen ‘blurring’ gaat ook de Nederlandse foodsector beïnvloeden. Kanaalgrenzen, die ooit door verdienmodellen, wetgeving of ambacht zijn ontstaan, verdwijnen. De meeste spelers uit de Nederlandse foodketen zijn echter nog helemaal niet klaar voor die forse verandering. Met name voor leveranciers is het lastig. Een van de problemen voor de Jumbo Foodmarkt was dat potentiële leveranciers nog helemaal in de ouderwetse kanaal-businessconcepten dachten. Jumbo was in hun ogen een retailer en ze werden met retailoplossingen bestookt, terwijl de Jumbo Foodmarkt nu juist geen gewone retailer wilde zijn. Ralph Bertrand, een van de geestelijk vaders achter de Jumbo Foodmarkt, was dan ook blij met het ontwaken van de belangstelling voor de effecten van blurring. Hij heeft als gastdocent meegewerkt aan de eerste New Food Concepts-opleiding in New York.

De rest van dit artikel is alleen voor leden te lezen!Wat verandert er in de keten?

In de VS gaat nu al ruwweg 5 procent van de totale foodomzet via ‘blurring’ concepten. En het is vooral de nieuwe generatie die de smartphone als een extra selectie-instrument gebruikt. Ze kopen hun eten en drinken overal waar ze op dat moment zijn of zich willen laten vinden. Dat is dan ook de generatie die als eerste de grote supermarkten als Walmart links laat liggen. Dat betekent dat kleinere concepten met kleinere locaties opeens weer levenskansen krijgen. 

 

Nieuwe indeling

In feite moeten we loskomen van de klassieke kanaalindeling. We gaan dwars door alle kanalen heen een soort driedeling zien die binnen elk kanaal zijn eigen invulling kan krijgen: 

a. Een discountachtig segment dat vooral met lage prijzen en standaardisatie een zo goedkoop mogelijke oplossing aanbiedt aan de consument.

b. Een maaltijdgemaksoplossing voor thuis, onderweg of op locatie buiten de deur.

c. Een compleet fullservice aanbod voor de consument thuis of voor de gast die zich buiten de deur wil laten verwennen.

Blurring in combinatie met de smartphone gaat dit proces versnellen. Want wil je als onderneming of formule een hogere prijs kunnen vragen, dan zul je ook ‘meer’ moeten bieden aan de consument die jouw aanbod en jouw service digitaal op zijn waarde gaat toetsen. Met behulp van de smartphone bepaalt hij of jouw aanbod relevant voor hem is.
 

Wat gaat nog meer opvallen?

  • Boerderijwinkels winnen terrein. Boeren en tuinders gaan meer rechtstreeks aan consumenten verkopen. 
  • Er komen ook ‘foodkoopclubs’ die per wijk of per doelgroep bepaalde producten samen gaan inkopen.
  • Binnen de speciaalzaken zullen meer eetwinkels ontstaan. Concepten die met een bepaald specialisme kant-en-klare gerechten presenteren.
  • Er komen superspeciaalzaken die consumenten door heel Nederland gaan voorzien van unieke luxe producten waar een verhaal aan vast zit.
  • Supermarkten komen met kleinere gemakswinkels rond kant-en-klare maaltijden en versproducten. Aanvullende assortimenten worden via een webshopmethode aangeboden.
  • Gewone supermarkten worden steeds meer ‘new-service’ aanbieders waar de consument ook zelf voorbereide producten kan selecteren en zonodig ter plekke consumeren.
  • De gemakshoreca gaat zich segmenteren en zal zich vaker bemoeien met thuisconsumptie, thuisbezorging e.d.
  • Binnen catering gaan we zien dat naast gesubsidieerde bedrijfscatering, meer commerciële catering ontstaat, eventueel met thuis bezorgen van maaltijden.
  • In het segment klassieke horeca zullen we naast premium dining en casual dining vaker discount dining gaan zien. Alle drie gaan ze consumenten ook buiten de eigen locatie bedienen.
  • En... consumenten vertellen hun netwerk wat ze ervan vonden! 

 

Dit artikel is de derde in een serie van drie artikelen over Blurring die FSIN-directeur Jan-Willem Grievink schreef voor de Levensmiddelenkrant. Hij deed dit uit zijn hoedanigheid als initiatiefnemer van NewFoodConcepts, een 7-daagse internationale Masterclass, gericht op de versmelting van foodservice en foodretail. Meer weten over de masterclass? Ga naar www.newfoodconcepts.nl

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!