Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Belgische horeca vormt front tegen witte kassa

De uitbaters van vier grote horecazaken uit de provincie Antwerpen vormen een blok tegen de invoering van de geregistreerde kassa. De grijze omzet zou in Belgie 25 procent zijn. De invoering van de witte kassa is een maatregel van de overheid om dit tegen te gaan. 

25 november 2014 - 'We zijn niet tegen de verwitting van de sector, maar er is nood aan compenserende maatregelen', vertelt Patrick Ghys, uitbater van De Vlegel in Mortsel tegen de Gazet van Antwerpen (GvA).

De gelijktijdige invoering van de geregistreerde kassa, de zogenaamde blackbox, tegen zwartwerk , is volgens hen een ramp voor de sector. Vanaf januari tot 15 februari 2015 moeten alle horecazaken zich registreren voor het nieuwe systeem. 'Dit wordt een nationale ramp', stelt Patrick Ghys, één van de vier initiatiefnemers.

'De loonlast moeten naar beneden om horecazaken rendabel te houden”, vertelt Joël Gemeiner. “De staat heeft geen geld om onze eisen in te willigen en de horeca heeft geen geld om zijn personeel te blijven betalen. Daarom pleiten wij voor een geleidelijke invoering van de blackbox en om ons de nodige middelen te geven om met die geregistreerde kassa’s te kunnen werken.'

In Nederland speelt het probleem van grijze omzet veel minder. Het bestaat wel. De schatting voor Nederland bedraagt 5-8 procent van de horeca-omzet. Het zou vooral spelen bij cafés, strandtenten en buitenlandse restaurants. 

 

 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!