Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Menuprijzen in Horeca goedkoper

Jarenlang waren driegangenmenu’s in de Nederlandse horeca het duurste van West- Europa en waren de weekboodschappen in de supermarkt het goedkoopste ten opzichte van diezelfde landen. Dat is aan het veranderen. Nederlandse menu’s worden (relatief) goedkoper en wat opvalt is dat meer horeca-ondernemers het prijs- en promotiewapen gebruiken. 

12 januari 2015 - “Veel formules en individuele horecaconcepten werken met goedkopere instapmenu’s. Buiten de deur eten in België en Duitsland is daardoor niet of nauwelijks goedkoper dan in ons land. Alleen in Spanje kun je voor je weekmenu veel goedkoper terecht. Nu kun je ook in Nederland al prima 3-gangen dagmenu’s vinden voor rond de 18 euro, dat was vier jaar geleden bijna ondenkbaar”, zo analyseert FSIN-directeur Jan-Willem Grievink. “Succesvolle horecaconcepten weten ook in de ochtend, tussen de middag, tijdens de theepauze en voor de avondmaaltijd gasten aan zich te binden. Dat maakt hun vaste kosten relatief voordeliger en dat maakt dat ze goedkoper kunnen worden.”

“Kijken we naar een breder totaalprijsbeeld dan zien we dat Nederlandse foodretailers (supermarkten en speciaalzaken samen), vergeleken met alle landen van de EU, ongeveer 3% goedkoper zijn dan het gemiddelde. Het prijsbeeld van de totale horeca is in Nederland gemiddeld 15% duurder dan het Europese gemiddelde.


De kracht van de beoordeling

Het aantal Nederlanders dat via beoordelingssites zijn mening geeft over de horeca is nu nog maar beperkt. 28% doet dat voor restaurants en voor hotels ligt dat op 33%. Dat percentage is in 2014 licht toegenomen, maar zal naar verwachting vooral in de komende jaren verder groeien. Vooral mannen tussen de 30 en 39 jaar met een relatief hoge opleiding geven hun mening via sites als Iens, Zoover, Yelp en Couverts. Consumenten uit de grote steden en in het westen van Nederland gebruiken deze vergelijkingswebsites vaker dan Nederlanders uit de andere delen van ons land.

De impact van beoordelingen is overigens veel groter dan het aantal mensen dat een beoordeling geeft via de genoemde beoordelingswebsites. Want met name ook jongeren geven hun mening via social media. En daarmee is het totale oordeel van de consument (de gast) over hotels en restaurants, maar ook voor de vele fastservice formules, veel dwingender dan de getallen doen vermoeden.


Medewerkers belonen naar rato van waarderingscijfer van de gast

Vooral bij hotels is de impact van de beoordeling van de gast nog veel groter dan bij restaurants. “Een hotel met structureel lage bezoekersscores kan of zijn tent sluiten of een radicale relaunch organiseren”, zo duidt FSIN-directeur Jan-Willem Grievink. “Want die lage beoordeling wordt op vrijwel alle digitale boekingssites zichtbaar. En niemand wil slapen in een hotel dat een schoolcijfer vier krijgt.”

Daardoor is de aandacht van het hotelmanagement voor klanttevredenheid fors toegenomen. En dat heeft er ook voor gezorgd dat de gemiddelde tevredenheid van de consument over de hotels is gestegen. Een jonge hotelketen als CitizenM heeft zelfs gasttevredenheid tot primair beoordelingscriterium voor het beloningsniveau van de medewerkers gemaakt.

Uiteindelijk zullen de vergelijkingswebsites en de kracht van de social media er voor zorgen dat het serviceniveau van de gehele Nederlandse horeca nog verder gaat verbeteren. 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!