Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

5 conclusies over generaties uit het Shopper Dossier

In het FSIN FoodShopper Dossier analyseren we alle generaties. We zetten voor je op een rijtje wat ze Out of Home belangrijk vinden, maar ook waar ze het liefste komen en wat hun favoriete merken zijn. Daarnaast kijken we naar de foodretailklant, en maken inzichtelijk wat hij doet in Out of Home. We zien bijvoorbeeld dat de primaire Albert Heijn klant oververtegenwoordigd is in vrijwel elk Out-of-Home-kanaal. 

29 mei 2015 - Het FSIN FoodShopper Dossier is vanaf 1 juni voor al onze leden te downloaden van onze website. We presenteren vast de belangrijkste conclusies:

 

1. Focus in At Home gaat richting Private Label

Hoe jonger de consument is, hoe minder A-merken hij koopt. Bij de jongste generatie ligt het aandeel A-merk versus Private Label op 50/50, waar dat bij de oudste generatie ligt op 55/45. (pagina 27 Shopperdossier)

 

2. Albert Heijn-klant oververtegenwoordigd buitenshuis

De primaire Albert Heijn klant is oververtegenwoordigd in vrijwel elk Out-of-Home-kanaal. Opvallend is het bovengemiddelde percentage primaire AH-klanten dat in onderwijscatering komt. Het wijst er op dat veel jongeren AH zien als hun primaire supermarkt. Ook zijn er meer primaire AH-klanten te vinden bij Fastservice, Foodservice in detailhandel, Foodservice in vervoer, leisure en het drankensegment

 

3. Lidl-klanten ondervertegenwoordigd in elk segment

De primaire Lidl-klant is ondervertegenwoordigd in Out-Of-Home. Bij vrijwel elk segment laat de primaire Lidl-klant een laag bezoekpercentage Out of Home zien. De meest opmerkelijke uitschieter is die van onderwijscatering: -45%.

 

Meer supermarkt-analyses zien? Download het FSIN FoodShopper Dossier (vanaf 1 juni, alleen beschikbaar voor leden).

 

4. Jonge generatie zet verandering in Out of Home-gedrag in

Iedere generatie komt buiten de deur het vaakst in Restaurants, behalve de netwerkgeneratie. Die komt buiten de deur het vaakst in Fastservice (61% van deze generatie heeft minimaal 1 keer in de maand een locatie bezocht).

 

5. Oudste generatie is koopgraag en minder prijsgevoelig

De stille generatie (1930-1945) is buitenshuis het meest van alle generaties geneigd om over te gaan tot aankoop van drinken. Ook is deze generatie het minst prijsgevoelig van alle generaties. ‘Aantrekkelijke prijzen’ staat voor deze generatie op plaats 10 van het wensenlijstje, waar het voor de protestgeneratie op plek 8 staat, voor generatie X op plek 5, net als voor de pragmatische generatie en de netwerkgeneratie.

 

Dit overzicht is een greep uit de belangrijkste conclusies die voortvloeien uit het FSIN FoodShopper Dossier. Voor onze leden is dit dossier vanaf 1 juni te downloaden via onze website, of te lezen in onze App. 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!