Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Brunchcongres 2016: ‘Passie, ziel, liefde en vrouwen’

Passie. Liefde. Ziel. Deze woorden vormden de rode draad van het FSIN Brunchcongres 2016 tijdens de Horecava in de RAI Amsterdam. Ja, zachte begrippen waren de ruggengraat van het congres dat niet voor niets Food’s Heartbeat als titel had. Als één ding duidelijk werd, is het wel dat we zijn beland in het tijdperk van de vrouwelijke kracht.

13 januari 2016 - Vrijwel alle sprekers, zonder uitzondering van het mannelijke geslacht, wezen erop dat de foodservice het in de toekomst moet hebben van de dames, hun kracht en hun emoties. FSIN-voorzitter Paul Bringmann zei het onverbloemd: ‘Vrouwen zijn de toekomst van de horeca.’ Walter Seib, CEO van HMSHost, stelde zelfs vast dat mannen in de toekomst uitsterven en lusteloos op de bank gaan hangen. Nee, van mannen zullen de innovaties niet komen, lijkt het. Gechargeerd gesteld: mannen zijn de personificatie van het lusteloze, risicomijdende, in zijn voegen krakende continent Europa. 

 

Emotie

Het tijdperk van het spreadsheet management, waarbij alles in cijfers wordt uitgedrukt, heeft zijn langste tijd gehad. Zwart-wit gesteld zou je dit kunnen vertalen als: de zakelijke, emotiearme mannelijke benadering heeft afgedaan. En misschien zelfs wel gefaald. Immers: veel grote traditioneel gemanagede merken in de foodservice zien hun marktaandelen slinken. Er lijkt een nieuwe economische werkelijkheid aangebroken, een periode waarin vrouwelijke eigenschappen worden gevraagd. Een tijdperk waarin ondernemen draait om hart, ziel en passie. Deze drie termen ontbraken dan ook in bijna geen enkele voordracht tijdens het FSIN Brunchcongres 2016.

 

Medewerker

De groei zit bij bedrijven die belijden dat ze koersen op geluk en welzijn. De redenatie is steeds vaker: ‘Als de medewerkers hun eigenheid kunnen tonen en lekker in hun vel zitten, straalt dit af op de gast.’ Het is het uitgangspunt van de Duitse burgerketen Hans im Glück. Maar we zien het ook terug bij Nederlandse foodservicebedrijven als Hutten Catering en hotelconcern CitizenM. Het is evenzeer de aanpak van de vele honderden, misschien zelfs wel duizenden kleine nieuwe foodbedrijven in de grote steden van ons land. Jonge entrepreneurs ondernemen met weinig investeringen maar veel liefde en passie voor hun foodproduct in leegstaande winkelpanden. Onder invloed van Amerikaanse fastfoodbedrijven was de afgelopen decennia vooral het bedrijfssysteem dominant. De toekomst lijkt aan bedrijven waar een kloppend systeem en eerlijke producten een vanzelfsprekendheid zijn, maar gepassioneerde persoonlijkheden het succes bepalen.

Bekijk hier de fotoreportage

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!