Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

FSIN Congres: 'Verstoorders zijn onverstoorbaar'

Verstoring, verstoorders of disruption. Hoe je het ook noemt, verstoring van de traditionele foodmarkten was het centrale thema van FSIN’s Zomercongres 2016 bij Sligro in Veghel. Elk op hun eigen manier getuigden de sprekers van de foodrevolutie die door het marktdebuut van compleet nieuwe partijen in alle hevigheid ontketend is.

30 juni 2016 - Disruption is een negatief geladen term. Immers, het begrip ‘marktverstoorders’ betekent dat je wel heel nadrukkelijk de bestaande verhoudingen als uitgangspunt neemt. Dat is nu juist wat de zogenaamde verstoorders niet doen. Integendeel, de disruptors hebben een idee, een passie en trekken vervolgens hun eigen plan. Ze laten zich niet belemmeren door bestaande conventies. Ofwel: de verstoorders zijn onverstoorbaar.

Dit gold eigenlijk voor alle sprekers die in Veghel ten tonele verschenen. Of het nu gaat om Emma Veerhuis van Kitchen Republic, een keukenlaboratorium voor de ontwikkeling van nieuwe foodproducten, of de Vlaamse maaltijdondernemer Lieven Vanlommel, die zweert bij veldverse salades met een korte houdbaarheid. En wie zelf niet direct verstoort, maakte op het podium bij Sligro in Veghel gewag van ‘onverstoorbare verstoring’. Zo duidde FSIN-voorzitter Paul Bringmann nieuwe monoconcepten van eigenzinnige foodies. Trendwatcher Stefaan Vandist liet baanbrekende foodtechnologieën de revue passeren, hi-tech als kweekvlees en geconditioneerde groentekweek. Jan-Willem Grievink duidde de omvang van de toekomstige verstoringen in de foodmarkt.

Disruption komt van alle kanten

Conclusie van het congres mag zijn: de verstoring komt zeker niet van één kant, maar uit allerlei hoeken en gaten. Wel komt hij spaarzaam van binnenuit, maar veel vaker van debutanten en zelfs branchevreemde partijen zoals technologiebedrijven. De disruptors hebben vele gezichten en ze bezorgen alle traditionele foodbedrijven een harde wake-up call. De traditiebedrijven beseffen dat ze moeten evolueren, maar hoe en welke kant op? Immers: dat de foodbusiness dramatisch verandert is een gegeven, maar van het eindbeeld zijn nog slechts de contouren zichtbaar. Bovendien: uit onverwachte hoek zullen nog veel meer onverstoorbare verstoorders opstaan.

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!