Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Plaats om te innoveren blijkt succesvolle innovatie

In Kitchen Republic in Amsterdam krijgen beginnende foodproducenten en cateraars de ruimte om te innoveren. Emma Veerhuis en Bart-Jan Veldhuizen gingen een jaar geleden met dit bedrijf van start. Met succes, zo bleek tijdens het FSIN Zomercongres bij Sligro in Veghel.

29 juni 2016 - Het idee van deze ‘incubator’ deed Veldhuizen op in de VS waar het verschijnsel al wortel heeft geschoten. Er zijn er daar 400 en de successen zijn niet van de lucht. Om een voorbeeld te geven: vier procent de F&B omzet van Washington is ontwikkeld in verzamelplaatsen zoals Kitchen Republic.
 

Uitbreidingen

Zover is het in Amsterdam nog niet, maar het zou wel eens die kant op kunnen gaan. Het bedrijf moet namelijk al verkassen naar een grotere ruimte om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar de expansiedrift van de founders gaat verder. Uitbreidingen in Rotterdam en Antwerpen zitten in de pijplijn.

Intussen is er een wachtlijst en voeren de compagnons vijf gesprekken per week met geïnteresseerde partijen, overwegend startups die behoefte hebben aan een ruimte, aan inspiratie en aan een netwerk. Bij Kitchen Republic kunnen ze dat allemaal krijgen, aldus Veerhuis.


Het geheim

Maar wat is nu het geheim achter het succes van deze voor Nederland nieuwe formule.  Uit de toelichting van Veerhuis kon worden opgemaakt dat het een kwestie is van faciliteiten, steun, informatie en inspiratie bieden aan talentvolle, innovatieve ondernemers.

Daarover zei Veerhuis: ‘De energie die je in deze ruimte voelt is geweldig. Het is voor ons een voorrecht om op deze plaats met deze mensen te mogen werken.’


Groot doet mee

Intussen zijn het niet alleen kleine, startende bedrijven die interesse tonen. Ook enkele grote bedrijven, zo bleek uit reacties van de aanwezigen, sluiten samenwerking met de Kitchen Republic niet uit.   

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!