Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Zes nieuwe voedseltrends op een rij

Recent verscheen in The Wall Street Journal een artikel over de nieuwste trends in de voedselwereld. In deze blog leest u onder andere over de nieuwe boerenkool, moringa, en de nieuwe vleesvervanger, jackfruit.

Het volgende superfood: moringa

Vergeet boerenkool, er is een nieuw ‘super groen’. De bladeren van de moringa-boom, die groeit in Haïti of delen van Latijns-Amerika en Afrika, trekken de aandacht van trendwatchers vanwege hun grote voedingswaarde. De bladeren bevatten een hoog gehalte aan calcium, kalium en proteïne, maar ook vitaminen A,B,C,D en E. De bomen groeien zowel in een tropisch als een gematigd klimaat en produceren bladeren die het hele jaar door gegeten kunnen worden. Je kunt de bladeren gekookt of gedroogd eten, zonder dat er voedingswaarde verloren gaat.

 

Het volgende modewoord: regenerative grazing

Er is een groeiende beweging genaamd: regeneratieve landbouw, waarin verschillende landbouwpraktijken worden gebruikt om de bodem, die door het planten en oogsten beschadigd is, te herstellen. Een manier van regenereren is om vee of bizons op de grond die wordt gebruikt voor gewassenteelt te laten grazen. Hun mest en achtergebleven voedsel fungeren namelijk als natuurlijke meststoffen.

 

 

Het volgende ingrediënt: iets wat consumenten begrijpen

Het nieuwe doel van de voedselindustrie is “clean labels”, een lijst met ingrediënten die consumenten begrijpen en kunnen uitspreken. Daarom experimenteren voedselmakers met het toevoegen van natuurlijke ingrediënten om slechte smaakstoffen te maskeren of ze te vervangen, in plaats van het ene slechte ingrediënt te vervangen voor een ander slecht ingrediënt. Een biotech-bedrijf gebruikt bijvoorbeeld paddenstoelen om de bitterheid van cacaobonen te verminderen, zodat er chocolade met minder suiker kan worden gemaakt. Andere bedrijven gebruiken soja-eiwit en natuurlijke smaakversterkers om het zoutgehalte in voedsel te verlagen.

 

Het volgende gezonde drankje: plantenwater

Kokosnootwater heeft een nieuwe rage in het drankenpad ontketend: plantenwater. Van aloë vera-water en esdoornwater, tot artisjokkenwater en cactuswater. Zij vervangen de meer suikerhoudende sportdranken en kunstmatig gearomatiseerd water. De klant verlangt namelijk naar voedzame en natuurlijke dranken. Niet alleen hebben deze plantenwaters meer smaak dat gewoon water, ze hebben behalve hydratatie, ook gezondheidsvoordelen. Aloë vera-sappen claimen te helpen bij de spijsvertering en gewichtsverlies. Cactuswater-makers zeggen dat hun dranken elektrolyten en antioxidanten bevatten.

 

Het volgende vleesalternatief: jackfruit

In de gezondheidsrichtlijnen van Amerika’s officiële diëtisten stond dit jaar dat Amerikanen te veel vlees eten. Dat geeft aanleiding om opzoek te gaan naar andere vleesvervangers dan tofu, dat zijn weg naar veel consumenten al heeft gevonden. Zo zijn er nu hamburgers gemaakt met eiwitten gewonnen uit gele erwten en nep-varkensvlees gemaakt van geraspte jackfruit. Volgens foodexperts heeft, van al de ontluikende vleesvervangers, jackfruit de meeste potentie om aan te slaan bij het grote publiek. Dit komt door de vlezige structuur van de vrucht en het vermogen om smaken waarin hij gekookt wordt te absorberen.

 

De volgende natuurlijke voedselkleurstof: spirulina

Hoewel rode en gele kleurstoffen relatief makkelijk te produceren zijn met natuurlijke specerijen zoals kurkuma en paprika, zorgden blauw en groen tot nu toe voor meer problemen. Blauw-groene algen genaamd spirulina worden vaak verkocht als een voedingssupplement of als ‘energy shot’ in smoothies. Maar de algen worden nu ook geoogst voor het gebruik als een natuurlijk blauw-groene kleurstof. In 2013 kreeg, Mars Inc. de makers van M&M’s, groen licht van de Amerikaanse regelgevers om spirulina te gebruiken om snoep en kauwgom te kleuren. Dit werd later uitgebreid tot ontbijtgranen, ijs en nog veel meer. In februari zei Mars dat het in 2021 enkel nog natuurlijke kleurstoffen gebruikt voor hun producten. Andere kleine bedrijven maken nu al standaard gebruik van spirulina voor organisch snoep.

 

Oorspronkelijke tekst: Julie Jargon en Annie Gasparro

Lees het uitgebreide (Engelstalige) artikel op www.wsj.com/articles/the-next-hot-trends-in-food-1476670682

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!