Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Omzetgroei fast casual restaurants

Fast casual restaurants hebben de storm, lees: crisis overleefd. Sterker nog, ze floreren dankzij die crisis. Dit concludeert marktonderzoekbureau NPD Group naar aanleiding van onderzoek binnen de foodservicemarkt.

31 maart 2011 - Het aantal bezoeken aan fast casual restaurants nam de afgelopen drie jaar toe met 17 procent. Dit terwijl de rest van de restaurants te maken had met de sterkste daling in jaren. Het aantal bezoeken aan fast casual restaurants steeg harder dan de groei van het aantal (keten)restaurants in deze categorie.

Chic
Fast casual restaurants zijn, volgens de definitie van NPD, chique quick service restaurants die meer service en een kwalitatief beter foodassortiment aanbieden dan het gemiddelde fast food restaurant. Ze zijn gemiddeld genomen ook groter van omvang. Ze vullen het 'gat' tussen fast food en full service restaurant en zijn vooral populair sinds het begin van de crisis in 2007. Vorig jaar steeg het aantal bezoeken aan dit type restaurant met 6 procent in vergelijking met 2009. Het gemiddelde restaurantbezoek daalde in die periode met 1 procent.

Waardering
Fast casual restaurants spelen goed in op klanttevredenheid, stelt een van de onderzoekers vast. Vers, goede kwaliteit en service zijn de belangrijkste redenen voor consumenten om dit type restaurant hoog te waarderen. De grootste ketens van fast casual restaurants investeerden afgelopen jaren fors in uitbreiding om plaats te bieden aan het toenemend aantal gasten. Het aantal restaurants nam toe met 12 procent en het aantal bezoeken zoals vermeld met 17 procent.

Trading up en down
Ook komende jaren verwacht NPD Group een verdere stijging van het aantal gasten. Met name tieners (10 tot 13 jaar) en, hoewel in iets mindere mate, ouderen boven 55 jaar zullen vaker in de fast casual restaurants neerstrijken. “Fast casual concepten profiteren van de trend dat klanten meer willen dan een fast food restaurant en van consumenten die ‘een stapje terug doen’ en het full service restaurant links laten liggen.
 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!