Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

‘Juiste mindset is key to success’

Professor Stephane Garelli heeft de lachers tijdens het FSIN Brunchcongres regelmatig op zijn hand, terwijl de topeconoom in zijn presentatie hoogst serieuze onderwerpen ter sprake brengt, zoals de snelle veranderingen op het huidige economische en politieke wereldtoneel. Daarop doen zich tal van ‘vreemde’ tegenstellingen voor en gaat het niet altijd meer over de realiteit…

9 januari 2018 - In sneltreinvaart krijgen de FSIN-leden een lesje 'wereldeconomie' van de vermaarde Zwitserse hoogleraar aan het Instituut voor Management Development (IMD business school) en de Universiteit van Lausanne. Stephane Garelli neemt hen mee in zijn kijk op de huidige confusing global economy. Er is veel geld in omloop, terwijl de inflatie gering is. Er vindt veel technologische innovatie plaats, maar de productiviteit stijgt nauwelijks. De economie groeit, maar hoe kan het dan dat inkomens stagneren? Overheden hebben enorme schulden; de rente is echter laag. Does anybody care? Het antwoord lijkt nee. ‘Het ergste dat kan gebeuren, is dat ik straks mijn eigen schuldeiser ben’, haalt hij de woorden aan van een Amerikaanse comedian, bekend om zijn one-liners.

Inconvenient

Garelli spreekt van een materiële en een immateriële economie. ‘Maar hoe meten we die?’ Consumenten lijken intussen liever naar ‘geruststellende leugens’ te luisteren, dan naar an inconvenient truth (verwijzend naar Al Gores documentaire over de opwarming van de aarde). ‘Economische verwachtingen voorspellen, is anticiperen op de verwachtingen van anderen’, citeert hij de econoom Keynes.

China

Who has money in onze global economy? Garelli wijst op de oliestaten en de rol van Chinese bedrijven. Ook wijst hij op de (vergeefse) pogingen van Trump om de belastingen te hervormen, zodat gelden weer in de Amerikaanse kas vloeien. Ondertussen zijn er tal van internationale onzekerheden, waaronder de gevolgen van de Brexit. Garelli schetst een (ogenschijnlijk onwaarschijnlijke) toekomst waarin de Engelsen na maart 2019 meer dan 750 overeenkomsten moeten gaan sluiten met zo’n 168 landen en vijfduizend extra douanebeambten moeten aantrekken.

Kunstmatige intelligentie

Relevant is ook de vraag ‘wie bezit wat’ internationaal gezien? De globalisering en de voordelen in belastingparadijzen - Garelli noemt Nederland en wijst in dezelfde zin op het land waar hij zelf vandaan komt (Zwitserland) - bevorderen fusies en overnames. Garelli spreekt van merger and acquisitions, maar grapt tegelijkertijd over murder and assessination. Hij waarschuwt in dit kader voor Chinese bedrijven op overnametocht en de vele nieuwkomers in opkomende economieën.

Technologie wordt bovendien steeds ‘ intelligenter’. ‘Het is revolutionair dat robots beter kunnen liegen dan wij (vorig jaar versloeg een robot pokerspelers tijdens een toernooi). Maar wij hebben het ultieme wapen. Wij kunnen de stekker eruit trekken.’ Zonder gekheid: de robotisering zal naar zijn mening destabilisatie in de hand werken en het aantal banen doen afnemen.

Millennials

Professor Garelli stipt ook de rol van de Millennials aan. Zij leven in een ‘andere werkelijkheid’. De selfiegeneratie is gericht op zelfontplooiing, is veeleisend, maar ook open, bereid tot delen en bezorgd over het milieu. Zij hebben sterke invloed op hun ouders. ‘Veranderingen in de samenleving hebben tegenwoordig grotere impact op bedrijven dan veranderingen in management.’ De juiste mindset is uiteindelijk de sleutel tot success. Hij moedigt de congresbezoekers aan actief te ondernemen. 'Hoe meer je nadenkt, hoe minder je probeert. En dat voor een professor', zegt hij met enige zelfspot. Aan de hand van tien citaten geeft de topeconoom de FSIN-leden vervolgens tips hoe te reageren op (toekomstige) uitdagingen.

Bekijk hier zelf nog een keer de presentatie van professor Stephane Garelli en lees welke tips hij de FSIN-leden geeft.

Bent u nog geen lid? Lees meer over de voordelen van een bedrijfslidmaatschap van het FSIN en doe mee!

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!