Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

‘Bestedingen aan directe consumptie grootste groeimarkt 2018’

De uitgaven aan eten en drinken buiten de deur houden sterk verband met het consumentenvertrouwen. Wat dat betreft staan alle seinen op groen. De grootste groeimarkt vormen foodproducten voor directe consumptie of voor consumptie binnen twee uur, voorspelt FSIN-directeur Jan-Willem Grievink tijdens het FSIN Brunchcongres in zijn vooruitblik op komend jaar. Hij verwacht dat de groei van de foodserviceomzet dit jaar mogelijk de 5% zal passeren.

10 januari 2018 - 2017 was een fraai foodjaar met een plus van 3,6%. Foodservice presteerde bovengemiddeld met een omzetgroei van 4,1%. Een van de drivers van de groei is delivery; de omzet in foodbezorging steeg in 2017 met 28%. Binnen bezorging boomt vooral de bezorging van boodschappen (+51%). Een andere driver is blurring. Het FSIN schat de omzet van (nieuwe) blurrende foodconcepten nu al op zo’n €2 miljard.


Verschuiving van maagaandeel

Het consumentengedrag verandert snel in dit digitale tijdperk. Een van de oorzaken is de toenemende vergrijzing, de verstedelijking en het snel groeiende aantal eenpersoonshuishoudens. De consument voelt zich gejaagd, zoekt (online) gemak en dus tijdwinst, maar hecht ook sterk aan gezondheid. Dit verklaart mede de opkomst van veel nieuwe horeca- en gemaksconcepten, met name in de grote steden en op high traffic-locaties.

Technologische innovatie vergroot de mogelijkheden van online bestellen en biedt meer transparantie, iets waar de consument eveneens om vraagt. Gestimuleerd door een groter vertrouwen in de economie, eet hij vaker buiten de deur. Gaf de Nederlandse consument vorig jaar €1.115,31 uit aan eten en drinken buitenshuis, dit jaar zal dat bedrag naar verwachting van het FSIN oplopen tot €1.162,70 per persoon (+4,2%).

Trekken we de huidige lijn door - uitgaande van gelijkblijvende economische omstandigheden - dan zal de consumptie buitenshuis de komende jaren blijven stijgen. Het FSIN gaat in zijn toekomstberekeningen uit van een besteding aan foodservice van €1.395,95 per persoon per jaar in 2025. Dat is ruim €280 (+25,1%) meer dan de Nederlander vorig jaar aan eten en drinken buiten de deur uitgaf.


Tijdwinst is geld waard

Tijdwinst is geld waard, stelt Jan-Willem Grievink. Het FSIN signaleert al geruime tijd dat de tijdafstand tussen aankoop en foodconsumptie afneemt: naarmate een samenleving stabieler en welvarender is, stellen consumenten hun aankoopbeslissing vaker uit tot het laatste moment. Boodschappen voor de ‘voorraadkast’ zullen vaker online worden gedaan. De consument eet sowieso vaker op diverse eetmomenten. In zijn presentatie onderscheidt de FSIN-directeur vijf basis foodmomenten binnen een huishouden. Groeiend zijn ‘de kleine verwenmomenten. Buiten de deur eet hij vaker (functioneel) on the move. Ook eten vanuit het motief ‘gezellig’ (zowel thuis als buiten de deur) is sterk groeiend als foodmoment.


Vooruitblik 2019

In de omzetcijfers in de nieuwe FSIN Beleidsmonitor komen deze ontwikkelingen duidelijk naar voren. Vooral de kanalen Gemak (zie de verwachte omzetstijging in de segmenten Fastservice, Foodservice in retail en in vervoer) en New Retail (zie de segmenten Online/Pick-up en Avond/Gemak) groeien hard. Het FSIN schat dat de totale foodmarkt dit jaar een omvang zal bereiken van €61,7 miljard (+3,7%) en dat Out of Home opnieuw harder zal groeien dan de totale markt (+4,9%, mogelijk 5%). Supermarkten en speciaalzaken zullen vaker foodservice-elementen toevoegen om de gehaaste consument snel op zijn (maaltijd)wenken te bedienen. Food wordt komend jaar nog meer onderdeel van de lifestyle van consumenten.

Meer lezen over de vijf foodmomenten in een huishouden? FSIN-leden kunnen hier de presentatie van FSIN-directeur Jan-Willem Grievink downloaden - inclusief de trends genoemd door FSIN-voorzitter Paul Bringmann.

Bent u nog geen lid? Lees meer over de voordelen van een bedrijfslidmaatschap van het FSIN en doe mee!

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!