Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Starbucks streeft naar 'gedisciplineerde groei'

Starbucks wil de komende jaren fors groeien in onder meer China. Ceo Howard Schultz streeft daarbij naar een 'gedisciplineerde groei'. Hij wil fouten uit het verleden voorkomen, vertelde hij onlangs aan Allen Webb in een interview met McKinseyQuarterly.

31 maart 2011 - Het team van Starbucks dat in China de groeiplannen van de koffieketen moet realiseren, bestaat daarom uit zeer ervaren mensen die de wijze lessen van afgelopen jaren kunnen toepassen. Zij moeten voorkomen dat Starbucks in oude patronen vervalt. Om daarop toe te zien, is ceo Howard Schultz vaak in China te vinden waar Starbucks duizenden nieuwe vestigingen wil openen.

Reorganisatie
Starbucks kwam in 2008 door de crisis in problemen. Oud-topman Schultz kwam terug voor een reorganisatie en sneed fors in de kosten. Hij sloot in de Verenigde Staten honderden vestigingen en ontsloeg even zoveel medewerkers. Schultz schreef een boek over die periode ‘Onward: How Starbucks Fought for Its Life without Losing Its Soul’ waarin hij terugblikt op de ‘breakneck growth’ van Starbucks die hij in het interview vergelijkt met een kankercel.

Human capital
De droom om te groeien – in 1987 had Starbucks elf vestigingen – ging een eigen leven lijden met alle gevolgen van dien. Investeringen in human capital moeten een herhaling hiervan voorkomen en een gezonde groei realiseren. Starbucks wil excelleren in het retailkanaal en in foodservice.


 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!