Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Randstedeling kiest voor gemak

Als het om eten gaat kiest de Randstedeling vaker voor gemak dan de rest van Nederland. Ze zijn minder trouw aan vaste eetmomenten, plannen hun maaltijd minder ver vooruit en eten vaker out-of-home. Maaltijdbezorging is in de grote steden populairder dan in de rest van Nederland.

27 oktober 2018 - Dat blijkt uit de FSIN FoodShopper Monitor 2019 ‘Veranderende eetmomenten’ van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De FSIN FoodShopper Monitor is een jaarlijks onderzoek naar het eetgedrag van consumenten. Het onderzoek concentreert zich op het eetgedrag van vier verschillende generaties en regio’s tijdens drie belangrijkste eetmomenten: ontbijt, lunch en diner. Bewoners van de Randstad blijken minder trouw aan de vaste eetmomenten. Vooral ontbijten en lunchen doen ze minder vaak dan de rest van Nederland. 

Minder vaste eetmomenten

Gemiddelde frequentie per week
Bron: FSIN FoodShopper Monitor 2019
Bewoners van de Randstad geven in het Foodshopper-onderzoek aan regelmatig een Out-of-Home ontbijt in de supermarkt te halen. In hun zoektocht naar tijdswinst en gemak lijken ze daarmee op Millennials. Voor supermarkten liggen hier trouwens behoorlijke kansen. Zij zouden het nog gemakkelijker kunnen maken om snel een ontbijtje mee te nemen. 

Supermarktontbijt populair

Hier koop ik wel eens ontbijt
Bron: FSIN FoodShopper Monitor 2019

Randstad is de ideale proeftuin voor food

Ook bij het avondeten, zien we bij de Randstedelijke consument een grotere hang naar gemak dan de rest van Nederland. Zo plant hij zijn aankoopbeslissingen wat minder ver vooruit. Aankopen lijken vaker impuls gedreven. Juist daar zal in de toekomst de groei in de foodsector vandaan komen. Daarmee is de Randstad een ideale proeftuin voor nieuwe foodconcepten. 

Aankopen Randstedeling meer impuls gedreven

Wanneer besluit je wat je 's avonds eet?
Bron: FSIN FoodShopper Monitor 2019

Thuisbezorgen populair

Delivery is in de Randstad een enorme groeimarkt. Consumenten daar kiezen steeds vaker voor een bezorgmaaltijd. Dat is mede te danken aan het groeiende aanbod van (in bezorgen gespecialiseerde) keukens en de snelle levertijden. 

Randstad bestelt vaker maaltijd

Ik laat minstens een keer per maand een maaltijd thuibezorgen
Bron: FSIN FoodShopper Monitor 2019

Over de FSIN FoodShopper Monitor

De FSIN FoodShopper Monitor 2019 is een publicatie verzorgd door The Food Research Company in opdracht van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). The Food Research Company is verantwoordelijk voor alle publicaties van het FSIN.

Het kwantitatieve onderzoek voor deze monitor is uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Q&A in opdracht van het FSIN/The Food Research Company op basis van een online enquête onder het Q&A-panel. Q&A beschikt over een eigen consumentenpanel dat uit 120.000 Nederlandse consumenten bestaat.


Voor leden

De FSIN FoodShopper Monitor 2019 is alleen beschikbaar voor leden van het FSIN en te downloaden door in te loggen op de site.

Nog geen lid van het FSIN? Lees meer over de voordelen van een bedrijfslidmaatschap van het FSIN en doe mee!


Meer lezen over de FSIN FoodShopper Monitor? Klik hier!

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!