Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Horeca omzet minder rooskleurig dan CBS cijfers doen vermoeden

De consument is tot en met juli 2011 zeer zuinig met zijn bestedingen aan voedings- en genotmiddelen buiten de deur. De omzet in de horeca kent een beperkte omzetgroei (circa + 0,5%), maar dat weegt niet op tegen de prijsstijgingen zodat er sprake van een volumedaling van ongeveer 2%. 

29 augustus 2011 - De berichtgeving van het CBS deze week over de enorme omzetstijging in de horeca (van meer dan 6%) in het tweede kwartaal zorgt voor veel verwarring in de foodservicesector omdat bedrijven die cijfers niet herkennen. De cijfers zoals het CBS die presenteert worden door Foodstep en het FSIN dan ook niet herkend. Onderzoeksdirecteur Foodstep Rien de Koning: 'Wij zien een lichte omzetstijging binnen het totaal van de buitenshuisconsumptie van rond de 0,6%.'

FSIN-directeur Jan-Willem Grievink: ‘ook voor de rest van dit jaar, mede veroorzaakt door de slechte zomer, zijn de vooruitzichten voor verschillende sectoren in de buitenshuisconsumptie niet positief. Alleen hotels doen het echt goed, maar bij cafés is zelfs de omzet nog lager dan vorig jaar. De generieke prijsstijging in foodservice ligt rond de 2,5%’.

De lichte omzetstijging binnen de klassieke horeca van rond de 0,5% wordt overtroffen door de gemaks horeca (foodservice bij retail en in travel). Die doen het iets beter met 1,5 tot 3% stijging. Catering gaat zowel qua omzet als qua volume niet goed.

Supermarkten stijgen wel in omzet en zeer licht in volume, overigens nog maar net boven de prijsstijging. Speciaalzaken en overige retail delen in de malaise.

FSIN MemberLeden van het FSIN kunnen het volledige bericht met daarbij het persbericht van Foodstep met hun analyse van de cijfers tot en met juni 2011 en het FSIN totaaloverzicht van de verwachtingen over heel 2011 zoals het FSIN die waarneemt op basis van de totale foodsectortrends. Klik hier om naar de ledenpagina te gaan.

Voor meer achtergrond kunt contact opnemen met:

  • Jan-Willem Grievink, directeur FSIN, het branche-instituut van Foodservice, 06 - 53 232 772 (janwillem@fsin.nl) of
  • Rien de Koning, onderzoeksdirecteur Foodstep, het onderzoeksbureau van de Foodservicesector, 06 – 29 563 296 (r.dekoning@foodstep.com)  

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!