Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Ook in 2012 blijft foodservice een vechtmarkt

In de strijd om de foodeuro komen de kanalen Gemak en Supermarkt er het beste vanaf in 2012. Dat is de verwachting die FSIN uitspreekt in de recent verschenen Foodservice Beleidsmonitor, waarin de omzetten in de zes kanalen en 29 segmenten met elkaar vergeleken worden.

12 oktober 2011 - Als de recessie nog een tijdje voortduurt, is de kans groot dat supermarkten in 2012 of 2013 de magische grens van 50 procent marktaandeel in food gaan overschrijden. Nu is dat nog 48,4 procent. Dat gaat vooral ten koste van de traditionele horeca en de bedrijfscatering. Consumenten geven in die segmenten minder uit, omdat ze de prijs-waarde verhouding onvoldoende vinden. Restaurants, eetcafés, cafés en discotheken die afwachtend reageren op de recessie zien de bezoekfrequentie en de gemiddelde besteding dalen. Cateraars moeten assortiment en kostenstructuur aanpassen om het rendement in de zwarte cijfers te houden: de consument neemt meer mee van huis en kiest in het bedrijfsrestaurant voor goedkopere alternatieven.

Foodservice blijft een vechtmarkt, ook omdat de concurrentie van de supermarkt toeneemt. In Nederland zijn supers nog vrij terughoudend met foodservice outlets. Zodra ze de markt met volle kracht betreden – in navolging van retailers als V&D, Ikea en Hema – kan het voor horeca en catering nog lastiger worden.

  

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!