Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

FSIN nog niet optimistisch over marktgroei in 2012

De omzet in de diverse foodkanalen zal naar verwachting ook in 2012 op niveau blijven. Maar dat zal vooral te danken zijn aan de te verwachten prijsverhogingen die opnieuw vanwege de grondstofprijsstijgingen noodzakelijk zijn. In totaal zal de foodomzet 0,8% stijgen. 

16 november 2011 - In Foodservice als geheel zal dat slechts 0,2% zijn, terwijl de te verachten prijsstijging rond de 2,8% zal liggen. Het marktaandeel van de drie buitenshuiskanalen (horeca, catering en gemak) zal ook veranderen. Gemak wint opnieuw terrein en zal 10,2% van de totale foodomzet voor zijn rekening nemen. Horeca moet inleveren en komt op 16% marktaandeel. Dat inleveren geldt ook voor de vier cateringkanalen die samen 6% van de totaalmarkt in food & beverage voor hun rekening nemen.
Supermarkten zullen opnieuw terrein winnen, maar het is de vraag of zij in 2012 de gemiddelde prijsstijging kunnen overtreffen. Voorlopig denken wij van niet. Supermarkten zullen in hun foodomzet 2,1% groeien, terwijl de prijsstijging 2,8% is.
In het schema op de website hebben we met stoplichten aangegeven hoe de ontwikkelingen per subkanaal eruit zien. Maar als we de gemiddelde prijsstijging ook zouden doorrekenen, dan zouden voor het eerst sinds tientallen jaren alle stoplichten op rood moeten staan. Geen enkel kanaal lijkt erin te slagen om de prijsinflatie bij te benen. Dat de omzet toch kan groeien is dus dankzij de te verwachten grondstofprijsstijging.
 

Bekijk hier het overzicht omzetontwikkeling (alleen beschikbaar voor leden)

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!