Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akkoord

Video: McDonald's populair in crisistijd

Restaurantketens als Van der Valk en McDonald's en supermarktketen Lidl zagen tijdens de crisis flinke omzetstijgingen. NOS interviewde FSIN-directeur Jan-Willem Grievink over deze ontwikkelingen. Bekijk hier de reportage. 

14 januari 2014 -

bron video en artikel: NOS (Jeroen Schutijser)

Ketens als Lidl, Van der Valk en McDonald's zijn de grote winnaars in de economische crisis. In de afgelopen vijf jaar zagen de Duitse supermarktdiscounter en deze restaurants hun omzet in ons land fors stijgen, tot wel 22 procent.

Dat blijkt uit een analyse van het FoodService Instituut (FSIN). Deze marktonderzoeker vergeleek het uitgavenpatroon van consumenten aan eten en drinken in 2008 met nu. Ook de 'Starbucks-achtigen' en La Place (het restaurant van warenhuis V&D) boekten aanzienlijke verkoopstijgingen.

Grote klappen waren er de afgelopen jaren voor cafés (-22 procent), speciaalzaken als de slager, bakker en groenteman (-13 procent), snackbars (-16 procent) en bedrijfskantines (-15 procent).

Aan het begin van de crisis gaven alle Nederlandse samen 56 miljard euro uit aan voeding; vorig jaar was dat 57 miljard euro. "Maar die stijging wordt veroorzaakt door prijsstijgingen. Het is dus niet zo dat we meer zijn gaan eten", aldus directeur Jan-Willem Grievink van het FSIN.


Vakbeurs

De cijfers worden vanochtend gepresenteerd aan het begin van de Horecava, de vakbeurs voor de horeca, in de Amsterdamse RAI.

"Consumenten zoeken in deze economische tijden zekerheid. We weten bijvoorbeeld bij McDonald's en Van der Valk wat we kunnen verwachten. Die formules worden kwalitatief ook steeds beter", zegt Grievink. "Bij de fastfoodketen kun je nu gezondere salades krijgen, verse sappen"

"Ook heel belangrijk is het gratis internet. Bij Van der Valk zie je nu mensen urenlang achter hun laptop zitten, en ondertussen drinken ze koffie - die niet al te duur is - of bestellen ze lunch. Voor ons gevoel krijgen we veel meer waar voor ons geld. De aankleding, de luxe is enorm toegenomen in vijf jaar tijd."


Sterke merken

Volgens de FSIN-directeur wordt een sterk merk de komende jaren van cruciaal belang. "Of het nu om een restaurant gaat, of een supermarkt...consumenten weten dan wat ze krijgen. Daarnaast willen we veel meer transparantie. Mensen willen eerlijk voedsel en minder fabrieksvoer. We ontwikkelen een afkeer van fabrieksvoedsel. We willen weten wie het gemaakt heeft. We willen dat iemand die er echt verstand van heeft, het product gemaakt heeft. Dat wordt een heel belangrijk argument de komende jaren."

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!