‘Kunstmatige voedselproductie vergt tien keer minder energie’

‘Kunstmatige voedselproductie vergt tien keer minder energie’
Gepubliceerd op: 29 juni 2016

Plantaardige voeding die onder volledig kunstmatige omstandigheden tot stand komt, groeit vier keer sneller en vergt tien keer minder energie en water. De uitstoot van stikstof loopt bij deze manier van produceren ook fors terug, zei trendwatcher Stefaan Vandist tijdens het FSIN Zomercongres in het auditorium van Sligro in Veghel.

De Belg Vandist sprak over het loskoppelen van mens en natuur. ‘Mensen hebben een sterke emotionele band met voedsel, maar als je die band weet los te koppelen en de foodcomputer zijn ding laat doen kun je enorme voordelen behalen.’


Geconditioneerde omstandigheden

Hij voorziet dat voedsel op kleine, oppervlakten, dicht bij de consument, onder geconditioneerde omstandigheden geteeld  gaat worden. Beter voor de aarde en beter voor de wereldbevolking die maar doorgroeit en straks niet meer gevoed kan worden als we op de traditionele weg doorgaan.

Ook op het gebied van de vleesproductie zullen er grote veranderingen gaan plaatsvinden. Hamburgers gekweekt uit de stamcel van een koe komen tot stand zonder dat daar een koe bij aan te pas hoeft te komen.


Kunstmatige omstandigheden

Ook melk en eieren kunnen onder kunstmatige omstandigheden tot wasdom komen. Zonder koeien en kippen. Dat conventionele mensen in dit verband ook wel spreken over Frankenstein Food kan Vandist begrijpen. ‘Maar het gaat om gezonde producten.’    

‘Minder vee’, aldus Vandist ‘scheelt heel veel broeikasgassen. Als wij op de huidige weg doorgaan met deze groeiende wereldbevolking  is de wereldvleesconsumptie in 2050 verdubbeld. Groeiende middenklassen in landen als China en India dragen daaraan bij. Als we iedereen te eten willen geven, zullen we op een andere manier moeten produceren.’


Doorbraak komt

Op de vraag waarom al deze ontwikkelingen niet doorbreken, antwoordde Vandist: ‘Ze zijn er wel maar ze staan nog onder water. Wacht maar af, ze komen er aan.’

Delen

Log in om te reageren. Inloggen