Food 500: 'Convenience is een groeimarkt met risico's'

Food 500: 'Convenience is een groeimarkt met risico's'
Gepubliceerd op: 28 september 2016

Convenience is een groeimarkt. Het aantal gemakswinkels en de omzet van die concepten zullen de komende tien jaar alleen maar groeien, misschien wel verdubbelen, zo becijfert het FSIN in zijn Beleidsmonitor 2017. Alle redenen dus om te gaan praten met Jan-Willem Dockheer, eindverantwoordelijk voor Albert Heijn to go, de belangrijkste speler in de conveniencemarkt.

Onderstaand artikel is een gedeelte van het interview dat we met Jan-Willem Dockheer hielden in onze FSIN Food500 2016. De FSIN Food500 is voor onze leden gratis, en niet-leden kunnen een exemplaar bestellen voor €150,-. Tot 15 oktober geldt een kortingstarief van €95,-.

 

Jan-Willem Dockheer spreekt met passie. ‘Wat ik heel leuk vind om te vertellen, is dat wij een klein flexibel innovatief bedrijf zijn dat locatie-eigenaren graag helpt om in te vullen wat ze nodig hebben. We komen niet met een fixed formule en zeggen: take it or leave it. Wij kunnen in de schil heel veel aanpassen en precies dat realiseren dat goed past bij die locatie. Dat werkt heel erg goed. Dat doen we op veel locaties, zoals bij het GVB bij het Waterlooplein en ook bij de Stopera gaan we dat bijvoorbeeld doen. Convenience-retail is hartstikke lastig, maar we zijn er goed in geworden. Enerzijds maken we deel uit van Albert Heijn, anderzijds zijn we als to go een heel klein flexibel en lenig bedrijf dat zich kan aanpassen. Wij zijn het beste van twee werelden.’


Wat is het bestaansrecht van convenience voor de toekomst?

‘Ik geloof heel erg dat de begrippen snelheid en excellente kwaliteit de komende jaren alleen nog maar belangrijker zullen worden rond het kopen van food. Dat is een moeilijk vakgebied. Het duurt een tijd voordat je dat in de vingers hebt. Er zijn heel veel eenmans- zaakjes die ook convenience bieden. Zeker als ze als speciaalzaak geweldige kwaliteit leveren, dan zie ik daar kansen voor. Vooral als je meteen bij binnenkomst het gevoel hebt dat het klopt, ook met de eigenaar die in de zaak staat. Daarom zijn er nu al heel veel succesvolle – misschien wel verborgen – gemakswinkels. Veel meer dan we weleens denken. Maar vele daarvan zijn te generiek, ze hebben niets bijzonders en dan wordt het lastig in de toekomst.’

 

Waarom is er bij retail niet meer aandacht voor gemakswinkels?

‘Als je gewend bent aan grote supermarkten, dan zijn die gemakswinkels toch wel heel erg klein. Ik kan me voorstellen dat veel directies van supermarktketens denken ‘al die kleine omzet- ten en dat gedoe, dat schiet niet op, daar beginnen we maar niet aan’. Dat is bij Albert Heijn gelukkig anders. Wij zijn een zelfstandige unit en runnen zelf onze zaak. Convenience is een specifiek vakgebied. Je moet er echt apart kennis voor ontwikkelen en mensen opleiden.’

 

Wat maakt convenience anders dan gewone retail?

‘Allereerst is het zo dat vrijwel alles dat je verkoopt, direct geconsumeerd wordt. Wij retailiseren de beste producten uit de markt die dan vervolgens bij ons meteen geconsumeerd moeten kunnen worden. Dat is een andere manier van assortimentsselectie. Daarnaast is het operatingmodel heel anders. In onze winkels moet je alles kunnen. Van kassa tot ontvangst van de vrachtwagen, van vullen tot en met vragen beantwoorden over wat er wel en niet in een salade zit. Bij convenienceretail heb je niet de luxe dat je mensen kunt inzetten op één vakgebied. Dat maakt het werk in convenience overigens ook leuk. Wij hebben mensen die helemaal verslaafd zijn aan dat afwisselende werk in onze snelle to go’s. We hebben een hoge medewerkerstevredenheid.’

 

Wanneer past convenience in een marktgebied?

‘Wij zeggen: als je rond lunchtijd op straat loopt en je kunt een pand niet zien vanwege de drukte, dan is er plek voor een gemakswinkel. Veel mensen dus. En liefst ook nog een gemêleerde groep, want dan komt de meerwaarde van ons blauwe logo tot zijn recht. Die mensen verwachten namelijk een breed aanbod. Wij bieden relatief veel keuze en dat helpt bij de aantrekkingskracht van to go. We resoneren overigens heel goed met een jonge doelgroep. Die wil zichzelf heel graag verwennen met een hip drankje of met iets dat staat voor een net wat lekkerder en gezonder alternatief. Gezond, gevarieerd en verantwoord, ja dat vinden ze bij ons volop.’

 

Meer lezen? Het complete interview vindt u in de FSIN Food500. Het rapport is voor onze leden gratis. Zij krijgen het rapport toegestuurd en kunnen het ook in onze FSIN-app lezen. Niet-leden kunnen een hardcopy-exemplaar bestellen voor €150,-. Tot 15 oktober geldt een kortingstarief van €95,-

Foto's: Eljee Bergwerff

Delen Bekijk meer uit het nieuwsdossier "FSIN Food 500, 2016"

Log in om te reageren. Inloggen