Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akkoord

Van der Valk: meer foodbeleving en maaltijdbezorging

Van der Valk gaat maaltijden bezorgen. Althans - Van der Valk De Cantharel in Apeldoorn. Ook formeerde deze Toekan-vestiging een team dat gaat onderzoeken of het vleesaandeel  op het bord kan worden teruggedrongen ten gunste van groente. Cantharel-eigenaar Bob Zeeuw van der Laan stelt veel in het werk om de foodbeleving te versterken.

29 juni 2017 - Onder het logo Valk Vers (niet te verwarren met Valk Versmark in Voorschoten) zette De Cantharel al meer stappen. Enkele weken geleden opende in Ugchelen de verswinkel Traiteur De Cantharel. Die ontstond uit nieuwbouw van de centrale keuken voor totaal drie locaties van Van der Valk. 'De productiekeuken en de winkel geven een synergie om meer volumes te kunnen maken', zegt Zeeuw van der Laan. De traiteurswinkel vormt bovendien een brug tussen de buitenshuis- en thuismarkt. In de winkel verkoopt Valk Vers producten van lokale producenten waarmee wordt samengewerkt. De helft van de winkelomzet wordt echter gevormd door maaltijden uit eigen keuken, die Valk Vers binnen vier tot vijf weken dus ook gaat bezorgen.


Crisis

Tijdens het FSIN Zomercongres in De Cantharel werd Bob Zeeuw van der Laan geïnterviewd door FSIN’s Anique Grievink. Zeeuw van der Laan zegt dat de afgelopen crisis bij Van der Valk veel veranderd heeft. 'Inkoopverbanden tussen de vestigingen zijn kritisch onder de loep genomen. Sinds de crisis zijn we gaan zoeken naar lokale leveranciers. Met kleine versbedrijven kun je sneller schakelen. Bovendien is er sprake van een sterke wisselwerking; wij dragen hun producten met trots uit, zij vertellen trots dat ze aan ons leveren.'

 

Van der Valk De Cantharel serveert daarnaast volop hyperlokale producten. Achter het bedrijf in Ugchelen is een grote eigen groente- en kruidentuin. 'Daar komt jaarlijks ongeveer een derde van de groenten vandaan voor onze maaltijden,' vertelt Zeeuw van der Laan. Sowieso wil de Cantharel-eigenaar zijn vestiging een meer landelijke uitstraling geven. Hij ziet een ontwikkeling voor zich richting de atmosfeer van een Amerikaanse boerenhoeve. Achter het hotel is dit al zichtbaar bij Huisje James. Het is een idyllisch cottage-stijl restaurant met schuren, hooibalen en paardenstallen. Huisje James is zo verscholen dat het bijna een soort speakeasy is: er wordt (nog) weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar steeds meer fijnproevers weten het te vinden.


Derving

Foodwaste heeft ook de nadrukkelijke aandacht van de eigenaar van De Cantharel. Zeeuw van der Laan kijkt kritisch naar de Live Cooking-diners waarmee hij en andere vestigingen klanten trekken. 'De derving aan het einde van de avond is simpelweg te groot; we moeten teveel weggooien. Ik ga het in de toekomst zoeken in meer beleving onder het oog van de gast, zoals bereidingen aan tafel.'

 

Hoewel De Cantharel beschikt over zalen, een congrescentrum en kamers, vormen eten en drinken bij deze Van der Valk bijna drie kwart van de omzet. Zeeuw van der Laan: 'Een standaard hotelkamer met een standaard ontbijtje, dat is het in de toekomst niet meer. Gemiddelde service en gemiddelde producten; daar zit niemand tegenwoordig op te wachten.' Meer (food)beleving is een voorwaarde om te overleven, beseft de eigenaar van De Cantharel. Het Nederlandse hotelconcept CitizenM is hierbij voor hem, zei Zeeuw van der Laan, een inspirerende denkrichting.

 

Het proces waarin De Cantharel zit, voltrekt zich met experimenten van vallen en opstaan. Zo bleek het uitventen van food met een eigen SRV-wagen bedrijfseconomisch niet rond te rekenen. 'We zoeken nu een nieuwe bestemming voor de wagen', zegt Zeeuw van der Laan. Overigens is De Cantharel wel nog steeds mobiel actief: met een eigen foodtruckkraam verzorgt het catering op locatie.

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!