Ook in 2012 blijft foodservice een vechtmarkt

Ook in 2012 blijft foodservice een vechtmarkt
Gepubliceerd op: 12 oktober 2011

In de strijd om de foodeuro komen de kanalen Gemak en Supermarkt er het beste vanaf in 2012. Dat is de verwachting die FSIN uitspreekt in de recent verschenen Foodservice Beleidsmonitor, waarin de omzetten in de zes kanalen en 29 segmenten met elkaar vergeleken worden.

Als de recessie nog een tijdje voortduurt, is de kans groot dat supermarkten in 2012 of 2013 de magische grens van 50 procent marktaandeel in food gaan overschrijden. Nu is dat nog 48,4 procent. Dat gaat vooral ten koste van de traditionele horeca en de bedrijfscatering. Consumenten geven in die segmenten minder uit, omdat ze de prijs-waarde verhouding onvoldoende vinden. Restaurants, eetcafés, cafés en discotheken die afwachtend reageren op de recessie zien de bezoekfrequentie en de gemiddelde besteding dalen. Cateraars moeten assortiment en kostenstructuur aanpassen om het rendement in de zwarte cijfers te houden: de consument neemt meer mee van huis en kiest in het bedrijfsrestaurant voor goedkopere alternatieven.

Foodservice blijft een vechtmarkt, ook omdat de concurrentie van de supermarkt toeneemt. In Nederland zijn supers nog vrij terughoudend met foodservice outlets. Zodra ze de markt met volle kracht betreden – in navolging van retailers als V&D, Ikea en Hema – kan het voor horeca en catering nog lastiger worden.

  

Delen

Log in om te reageren. Inloggen