Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Dossier Koffie Out of Home

De Nederlandse koffiemarkt en de koffieconsumptie buitenshuis.

Deze publicatie is uitsluitend bestemd voor leden van het FSIN,
verspreiden zonder toestemming van het FSIN is niet toegestaan.

Download publicatie

KOFFIE IN BEWEGING

22 november 2017 - Koffie is het basisproduct van de foodservicemarkt. Het is voor de meeste consumenten zelfs de eerste kennismaking met een bedrijfstype in Out of Home. Hotel, tankshop, restaurant, quickservicebedrijf, stationskiosk, de automatencorner op de werkplek: koffie wordt er volop geschonken en gedronken.

Koffie is bovendien een van de meest winstgevende producten buitenshuis. De ingrediëntenkostprijs van gewone zwarte koffie varieert van €0,03 tot €0,07; zelfs de suiker en de melk kosten al meer. Al hangt dit nauw samen met de zetmethode - ter vergelijking: koffie uit een capsule kost gemiddeld 29 eurocent.

In elk geval stijgen de verkoopprijzen van koffie. Waar de gemiddelde verkoopprijs van een kop koffie Out of Home nog maar enkele jaren geleden onder de €2 lag, zien we nu door premiumisering van zowel de beleving als het koffieproduct zelf een beweging richting €2,50 of zelfs €3.

Nederland is bij dit alles een uiterst interessante koffiemarkt. Wij drinken al zo’n 350 jaar koffie. Hoewel het volume licht afneemt, komt ons volk naar voren als de grootste koffiedrinkers wereldwijd. De Nederlandse koffiemarkt is sterk in ontwikkeling - een trend die we internationaal al langer zien. Bij koffie Out of Home valt de snelle groei van luxe stedelijke koffieconcepten op, vaak met geschoolde barista’s die hun vak tot kunst verheffen. Verder dijt het assortiment uit met allerlei koffiespecialiteiten. Ook de wijze waarop koffie wordt geconsumeerd, denk aan koffie on the go, is aan verandering onderhevig.

In dit dossier presenteert het FoodService Instituut Nederland cijfers, feiten en trends omtrent de koffiemarkt en -consumptie in Nederland waarbij de nadruk ligt op de koffieconsumptie buitenshuis.


Voor leden

Het FSIN Koffie Out of Home dossier is alleen beschikbaar voor leden van het FSIN. Zij ontvangen het dossier binnenkort per post. Het dossier is voor leden te downloaden door in te loggen op de site (rechtsboven) en vervolgens onder het plaatje op 'downloaden' te klikken.

Nog geen lid? Lees meer over wat een lidmaatschap van het FSIN voor uw bedrijf kan betekenen en doe mee!

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!