Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

FSIN Dossier Delivery 2019

Delivery is het snelst groeiende segment binnen de totale foodmarkt. In 2018 bereikt de online foodmarkt een omvang van €3,2 miljard, een stijging van 20,1% ten opzichte van het jaar daarvoor. Eenzelfde groeipercentage verwachten we in 2019. Dat blijkt uit het FSIN Dossier Delivery 2019. Hierin blikken we vooruit op de omzetontwikkelingen in fooddelivery tot 2025.

Deze publicatie is uitsluitend bestemd voor leden van het FSIN,
verspreiden zonder toestemming van het FSIN is niet toegestaan.

Download publicatie

Exponentiële groei online food

29 november 2018 - De bezorging van online bestelde maaltijden en boodschappen noteert jaar in jaar uit ongekende groeicijfers binnen de totale foodmarkt. En het eind is voorlopig nog niet in zicht. In 2019 verwacht het FoodService Instituut Nederland (FSIN) dat delivery de mijlpaal van bijna €4 miljard zal bereiken. 


Maaltijdbezorging goed voor €1,7 miljard

Binnen de totale bezorgmarkt voor eten en drinken domineren tot nu toe de deliveryspelers in de foodservicemarkt. De maaltijdbezorging vanuit de buitenhuishoudelijke markt is goed voor een omzet van ruim €1,7 miljard, een groei van 13,4% ten opzichte van 2017. 

Ook in 2019 rekent het FSIN in Foodservice op dubbele groeicijfers, al lijkt de stijgende lijn van de afgelopen jaren licht af te vlakken. Het FSIN raamt de omzet in maaltijdbezorging komend jaar op €1,9 miljard (+11,4%). Stuwende kracht de komende jaren zijn de online bezorgplatforms, zij zullen een dominantere rol gaan spelen. 

Platforms jagen komende jaren groei aan

Omzetontwikkeling Delivery Foodservice 2018 EST (in miljoenen euro's)
Spelers in Delivery Foodservice realiseren in 2018 een groei van 13,4%. Online bezorgplatforms noteren een plus van 24,8%. Bron: FSIN Dossier Delivery 2019

Foodretailmarkt versnelt groeitempo

Online aanbieders in het foodretailkanaal realiseren in 2018 bijna €1,5 miljard, 29% meer dan in 2017. Hun groeitempo ligt hoger dan dat van spelers in Foodservice en zal zich naar inschatting van het FSIN de komende jaren verder versnellen. We verwachten in 2019 zo’n 31% omzetgroei.

Belangrijkste drivers van deze groei zijn de supermarkten. Zij plusten vorig jaar 41,5% en zetten fors in op e-commerce, aangespoord door de snelle opmars van nieuwkomers in deze markt. Consumenten omarmen het gemak van het online bestellen van hun boodschappen en van thuisbezorging. Net als in maaltijden groeit bezorgen harder dan afhalen. 

Supermarkten stuwen bezorgcijfers in Foodretail

Omzetontwikkeling Delivery Foodretail 2018 EST (in miljoenen euro's)
Gedreven door de supermarktklant die zijn online bestelde boodschappen het liefst thuis laat bezorgen, bereikt de totale deliverymarkt in Foodretail in 2018 een omvang van bijna €1,5 miljard (+39,8%). Bron: FSIN Dossier Delivery 2019

Over het FSIN Dossier Delivery 2019

Het FSIN Dossier Delivery 2019 is een publicatie verzorgd door The Food Research Company in opdracht van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). The Food Research Company is verantwoordelijk voor alle publicaties van het FSIN. 

Dit dossier vormt een update van de FSIN Factsheet Delivery 2017. De cijfers in dit dossier zijn gebaseerd op diverse bronnen; op eigen onderzoek, onderzoek van derden en interviews met experts en vertegenwoordigers van alle marktsegmenten binnen de fooddeliverymarkt. GfK en de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers (NLVVM) voorzagen ons van extra cijfers en insights. Voor meer informatie over de definities en totstandkoming van deze editie verwijzen wij naar de verantwoording achterin het dossier.

Klik hier om het FSIN Dossier Delivery 2019 te downloaden

Voor leden

Het FSIN Dossier Delivery 2019 is alleen beschikbaar voor leden van het FSIN en te downloaden door in te loggen op de site.

Nog geen lid van het FSIN? Lees meer over de voordelen van een bedrijfslidmaatschap van het FSIN en doe mee!

Meer lezen over het FSIN Dossier Delivery 2019? Klik hier!

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!