Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

FSIN-poster omzetoverzicht 2018

FSIN-leden ontvangen deze week zoals ieder jaar de bekende FSIN-omzetposter in de bus. De poster geeft de voorlopige omzetcijfers van de totale foodmarkt - in Out of Home en At Home - weer evenals de omzetverwachtingen voor 2019.

Deze publicatie is uitsluitend bestemd voor leden van het FSIN,
verspreiden zonder toestemming van het FSIN is niet toegestaan.

Download publicatie

Voor leden

19 december 2018 - De FSIN-poster met de foodomzetten in 2018 is alleen beschikbaar voor leden van het FSIN. Zij kunnen de poster downloaden door in te loggen.

Liever in plaats van de poster een excel-overzicht met de omzetten van de foodservicesector vanaf 2007 met een verwachting naar 2019? Download dan hier de excel-files. 

 
Nog geen lid? Lees meer over wat een bedrijfslidmaatschap van het FSIN voor uw bedrijf kan betekenen en doe mee!

Toelichting en verantwoording bij poster en marktcijfers:

 1. De omzetverdeling in het bovenste model (waarom en waar consumeren we) betreft een inschatting van het FSIN op basis van de verwachte omzet in 2018/2019.
   
 2. Bezorgconcepten vallen niet alleen onder Gemak, maar ook onder andere foodservicesegmenten en zijn daarom niet meegenomen in de berekening van de totaalcijfers en de marktaandelen. Bij At Home zijn online bestelde en via pick-up points afgehaalde boodschappen, zoals bij supermarkten, wel apart meegeteld. Zie New Retail bij Online/Pick-up.
   
 3. Concepten in de At Home-kanalen behalen een deel van hun omzet door als grossier te leveren aan Foodservice. Die omzet hebben we gelijkmatig verwijderd bij de totaalomzet van New Retail, Supermarkt en Speciaalzaak (elk een derde), niet bij de afzonderlijke segmenten. We hebben die geschatte omzet van €605 miljoen in 2018 incl. BTW apart vermeld in het grijze blok. 
   
 4. Real Food is met ingang van 2016 herzien. We nemen in dit segment alle biologische winkels mee. Voorheen werd deze omzet vermeld bij overige speciaalzaken. 
   
 5. De EST-omzet over 2017 is geactualiseerd en definitief gemaakt. Deze vindt u in de excel-overzichten met de omzet vanaf 2007. Deze kunt u hier downloaden.

Bronnen: FSIN Food500-analyse op basis van CBS, Foodstep, Datlinq, Nielsen, IRI, diverse publicaties. Cijfers betreffen de verwachte omzet in 2018/2019.

 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!