Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

FSIN-poster omzetoverzicht 2018

We presenteren de omzetcijfers over 2017 overzichtelijk op de nieuwe FSIN-poster 2018.

Deze publicatie is uitsluitend bestemd voor leden van het FSIN,
verspreiden zonder toestemming van het FSIN is niet toegestaan.

Download publicatie

12 december 2017 - De foodsector heeft een goed jaar achter de rug, het beste sinds de crisis. De totale omzet in voedings- en genotmiddelen stijgt dit jaar 3,6% in vergelijking met 2016. In Out of Home bedraagt de stijging 4,1%, in At Home 3,4% (excl. leveringen aan horeca). Dit blijkt uit de voorlopige omzetcijfers van het FSIN over 2017.

 

FSIN-poster voor leden

De FSIN-poster met het overzicht van de foodomzetten in 2017 in alle kanalen en segmenten is alleen voor leden van het FoodService Instituut Nederland beschikbaar. Bent u nog geen lid? Lees meer over de voordelen van een bedrijfslidmaatschap van het FSIN en doe mee!

De FSIN-poster is voor leden te downloaden door in te loggen (rechtsboven) en vervolgens onder het plaatje op 'downloaden' te klikken.

 

Omzetoverzicht: toelichting en verantwoording:

  1. De omzetverdeling in het bovenste model (Waarom en waar consumeren we) betreft een inschatting van het FSIN op basis van de verwachte omzet in 2017.
  2. Bezorgconcepten vallen niet alleen onder Gemak, maar ook onder andere foodservicesegmenten en zijn daarom niet meegenomen in de berekening van de totaalcijfers en de marktaandelen. Bij At Home zijn online bestelde en via pick-up points afgehaalde boodschappen, zoals bij supermarkten, wel apart meegeteld. Zie New Retail bij Online/Pick-up.
  3. Concepten in de At Home-kanalen behalen een deel van hun omzet door als grossier te leveren aan Foodservice. Die omzet hebben we gelijkmatig verwijderd bij de totaalomzet van New Retail, Supermarkt en Speciaalzaak (elk een derde), niet bij de afzonderlijke segmenten. We hebben die geschatte omzet van €527 miljoen in 2017 incl. BTW in het grijze blok apart vermeld. 
  4. Real Food is met ingang van 2016 herzien. We nemen in dit segment alle biologische winkels mee. Voorheen werd deze omzet vermeld bij overige speciaalzaken. 

Bronnen: FSIN Food500-analyse op basis van CBS, Foodstep, Datlinq, Nielsen, IRI, diverse publicaties. Cijfers betreffen de verwachte omzet in 2017.

 

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!