Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Juni 2019

FoodService Instituut Nederland (FSIN) presenteert Excellence Award

Tijdens het FSIN Food500 Congres op 26 juni 2019 in Spant! in Bussum reikte het FoodService Instituut Nederland (FSIN) voor het eerst de FSIN Excellence Award uit, een juryprijs voor het meest leerzame foodconcept van Nederland. De prijzen gingen naar Jumbo Foodmarkt (klik hier voor het persbericht) en The Seafood Bar (klik hier voor het persbericht).

 

Juni 2019

Gemaksvoedsel jaagt omzet foodsector aan

De Nederlandse consument geeft zich massaal over aan gemaksvoedsel. Dat is terug te zien in de cijfers van de FSIN Food500, de ranglijst van de 500 grootste foodbedrijven van Nederland. Gemakswinkel Spar Express is de snelste groeier in de Food500, met ruim 90 nieuwe vestigingen en een plus van 1.360%. De vijfhonderd grootste foodformules van Nederland realiseerden in 2018 een recordomzet van bijna €50 miljard.

Jaarlijks publiceert het FoodService Instituut Nederland (FSIN) de FSIN Food500, de ranglijst van grootste foodformules van Nederland. In 2018 zagen zij hun gezamenlijke foodomzet stijgen met 4,5% naar en recordomzet van bijna €50 miljard. De foodformules in de ranking vertegenwoordigen zo’n 81% van de totale omzet in voedings- en genotmiddelen in Nederland.

klik hier voor het persbericht over de FSIN Food500

 

Januari 2019

Foodservice passeert de grens van € 20 miljard

De omzet van foodservicebedrijven steeg in 2018 met 5,5% tot een recordomzet van meer dan € 20 miljard. Binnen dat hoofdkanaal voor de buitenshuisconsumptie steeg de bezorgomzet met 13,4% naar € 1,7 miljard. De bezorging vanuit Foodretail steeg nog harder: met 29% naar ruim € 1,4 miljard. Binnen Foodretail zijn het vooral de gemakswinkels die stijgen (met 8%). De rest van de supermarkten en speciaalzaken blijft fors achter bij de stijging in de Horeca (6,5% gemiddeld). Dat maakt het FoodService Instituut Nederland morgen op haar congres bekend op de Horecava.

Klik hier voor het persbericht voorafgaand aan het FSIN Brunchcongres 2019

 

November 2018

Groei thuisbezorging eten en drinken zet zich onverminderd voort

Delivery is het snelst groeiende segment binnen de totale foodmarkt. De bezorgmarkt groeit in 2018 wederom met dubbele cijfers en komt naar schatting uit op €3,2 miljard (+20,1%). In 2019 zal deze markt volgens de prognoses van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) opnieuw met eenzelfde percentage groeien. Fooddelivery is daarmee volgend jaar goed voor 5,9% van de totale foodmarkt.


Over het FSIN Dossier Delivery 2019

Het FSIN Dossier Delivery 2019 is een publicatie verzorgd door The Food Research Company in opdracht van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). The Food Research Company is verantwoordelijk voor alle publicaties van het FSIN.

Het FSIN Dossier Delivery 2019 vormt een update van de FSIN Factsheet Delivery 2017. De cijfers in dit dossier zijn gebaseerd op diverse bronnen; op eigen onderzoek, onderzoek van derden en interviews met experts en vertegenwoordigers van alle marktsegmenten binnen de fooddeliverymarkt. GfK en de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers (NLVVM) voorzagen ons van extra cijfers en insights. Voor meer informatie over de definities en totstandkoming van deze editie verwijzen wij naar de verantwoording achterin het dossier.

Klik hier voor het persbericht over het FSIN Dossier Delivery 2019

 

FSIN ziet grote veranderingen in eetgedrag jachtige consument

Gemak bepaalt steeds vaker wat we eten (en waar)

Consumenten eten steeds vaker even snel onderweg. Alles draait om tijdwinst. Vooral de Millennial geeft veel meer geld uit aan onderweg ontbijten en lunchen. Deze en andere conclusies staan in de FSIN FoodShopper Monitor 2019 ‘Veranderende eetmomenten’ van het FoodService Instituut Nederland (FSIN).

De FSIN FoodShopper Monitor is een jaarlijks onderzoek naar consumenten en hun eetgedrag. Het onderzoek concentreert zich dit jaar op de drie belangrijkste eetmomenten: ontbijt, lunch en diner. Enkele conclusies uit de FSIN FoodShopper Monitor 2019 in het bijgevoegde persbericht.

Klik hier voor het persbericht over de FSIN FoodShopper Monitor 2019.

 

 

Januari 2018:

FSIN: consumentenvertrouwen stuwt consumptie buitenshuis fors, ook in 2018

Nederlander besteedt veel meer geld aan eten en drinken buiten de deur

De Nederlandse consument heeft vertrouwen in de economie. Hij heeft zijn hand duidelijk van de knip gehaald. Gedreven door de behoefte aan gemak, tijdwinst en beleving eet hij vaker buiten de deur. De omzet in de Out of Home-markt steeg hierdoor vorig jaar fors, namelijk 4,1% ten opzichte van 2016. Dit jaar verwacht het FoodService Instituut Nederland (FSIN) zelfs een groei van 4,9% voor de buitenshuisconsumptie. Per Nederlander komt dit neer op een stijging van bijna €50. Dit is één van de conclusies die het FSIN tijdens het jaarlijkse Brunchcongres op de Horecava bekend zal maken.

Gaf de Nederlandse consument vorig jaar €1.115,31 uit aan eten en drinken buitenshuis, dit jaar zal dat bedrag naar verwachting van het FSIN oplopen tot €1.162,70 per persoon (+4,2%). De cijfers illustreren het vertrouwen van de consument in de economie én zijn veranderende levensstijl.

Lees meer in het bijgaande persbericht.

 

Oktober 2017:

FSIN Food500 2017: gemak en beleving belangrijke drivers

‘Hier koopt Nederland zijn eten en drinken’

Het gaat goed met de foodsector. De consument heeft duidelijk zijn hand van de knip gehaald nu hij meer vertrouwen heeft in de economie. Gedreven door de behoefte aan tijdwinst en beleving, eet hij vaker buiten de deur of koopt hij gemaksproducten voor thuis of onderweg. Dat is één van de conclusies uit de FSIN Food500 2017, de jaarlijkse ranking waarin het FoodService Instituut Nederland (FSIN) voor de vierde opeenvolgende keer de vijfhonderd grootste verkopers van voedings- en genotmiddelen op een rij zet. 

De Top 500 van formules en merkconcepten zijn in 2016 samen goed voor een foodomzet van ruim €45,6 miljard. Dat is bijna 80% van alle euro’s die consumenten in Nederland uitgeven aan voedings- en genotmiddelen.

Lees hier het volledige persbericht

 

 

Oktober 2016:

Markt voor foodbezorging in ruim twee jaar verdubbeld

FSIN: “Technologie en nieuwkomers drijven bezorgcijfers”

De markt voor foodbezorging is in ruim twee jaar tijd spectaculair gegroeid. Dit blijkt uit een onderzoek van FoodService Instituut Nederland (FSIN). Het FSIN bracht net als in 2014 de foodbezorging in kaart in de breedst mogelijk zin: van de spreekwoordelijke pizzakoerier tot wijnclubs, supermarkten en seniorenmaaltijden. Dit jaar zal de totale foodbezorgmarkt uitkomen op een omzet van circa 1,7 miljard euro. In 2014 was dit nog maar ongeveer de helft.

Het FSIN verdeelt de markt in twee hoofdcategorieën. Onder de categorie Meal Delivery vallen naast de grote pizzabezorgers en thuisbezorgers van seniorenmaaltijden ook de vele duizenden foodservice/horeca bedrijven die via eigen websites en platforms als Thuisbezorgd.nl warme maaltijden verkopen. Het FSIN calculeert de marktopvang van deze categorie voor dit jaar op 1 miljard euro. De tweede categorie omschrijft het FSIN als Cold Food & Beverage Delivery. De hoofdmoot wordt gevormd door supermarkten, inclusief websupers als Picnic. Daarnaast vallen in deze categorie ook gespecialiseerde diepvriesbezorging, wijnclubs, Nespresso en de kratbezorgers HelloFresh en soortgenoten.

Lees hier het volledige persbericht

 

 

September 2016: 

Grootste verkopers eten en drinken worden groter

FSIN Food 500 2016: nieuwe foodfenomenen volop zichtbaar in ranglijst

De 500 grootste verkopers van eten en drinken in Nederland worden groter. Dat is één van de belangrijke conclusies van de nieuwe editie van de jaarlijkse ranglijst FSIN Food 500. Voor de derde keer maakte het FoodService Instituut Nederland (FSIN) de balans op. Alle grotere foodverkopers van ons land - van supermarkt, bakker en slager tot horeca, stadions en zorgvoeding - zijn naar omvang van hun omzet gerangschikt in deze Top 500. Maar ook nieuwe foodfenomenen zijn volop zichtbaar in de ranglijst.

Nederlandse consumenten gaven €57,4 miljard uit aan eten en drinken; €45,8 miljard ofwel 80% hiervan kwam terecht bij de FSIN Food 500-bedrijven. In de editie van vorig jaar vertegenwoordigden de 500 foodmerken een omzet van €42,5 miljard.

Omgerekend gaf het gemiddelde Nederlandse huishouden vorig jaar €7455 uit aan eten en drinken. Van dit bedrag werd €5948 uitgegeven bij de 500 merken en bedrijven in de FSIN Food 500, waardoor nog €1507 overbleef om te besteden bij foodbedrijven die niet in de Top 500 staan.  Aan de top van de lijst zijn de supermarkten dominant. De eerste 11 merken in de FSIN Food 500 zijn allemaal supermarktconcerns, van Albert Heijn (omzet €10,4 miljard) op de eerste plaats tot Deen Supermarkten (€686 miljoen) op nummer 11. Op nummer 12 staat het eerste foodserviceconcern; McDonald’s Nederland, goed voor €674 miljoen consumentenomzet in 2015. Overigens is de reguliere supermarktformule Albert Heijn niet het enige merk van Ahold Delhaize in de ranglijst. Zo zijn ook AH to go, Albert Heijn XL, AH.nl, Gall & Gall en Etos present. De ondergrens van de lijst zijn foodretail- en foodservicebedrijven met een omzet van ongeveer €3 miljoen. In de editie van vorig jaar lag deze ondergrens nog een miljoen euro lager.

Lees hier het volledige persbericht

 

 

FSIN: foodconsumptie buitenshuis stijgt met €643 miljoen

Januari 2016: vooral fine dining en discount dining in de lift

Als het consumentenvertrouwen stijgt, gaan consumenten meer buiten de deur consumeren. Die wetmatigheid bestaat al decennialang. In 2015 steeg het consumentenvertrouwen, dat vanaf april boven de nul bleef. Dat leidde in dat jaar tot een stijging van de buitenshuisconsumptie met €643 miljoen. De totale foodomzet steeg vorig jaar met €703 miljoen tot €57,3 miljard. 

‘Dat het nu weer heel goed gaat met de totale buitenshuisconsumptie betekent niet dat het overal goed gaat’, zo stelt Jan-Willem Grievink, directeur van het FoodService Instituut Nederland (FSIN), de organisatie die de foodomzetcijfers traditiegetrouw aan het begin van het nieuwe jaar, rond de Horecava, naar buiten brengt.

‘Er zijn veel horecabedrijven en cateraars die het nog steeds moeilijk hebben, terwijl anderen het juist extreem goed doen. De oorzaak moeten we zoeken bij een veranderend foodshoppergedrag dat weg beweegt van het traditionele midden van de markt en steeds vaker de uitersten opzoekt. Dat betekent dat de bovenkant van de markt met lifestyle concepten en fine dining de komende jaren belangrijker wordt, maar ook de voordeelsegmenten zullen fors groeien, waaronder het fenomeen discount dining.’

Klik hier voor het volledige persbericht

Klik hier voor een aanvullend persbericht over het foodshoppergedrag