Wij gebruiken cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we fsin.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord

Fabrikanten en formules: in de ban van kwaliteit - de opkomst van het nieuwe premium

Kwaliteit bieden is ontegenzeggelijk één van de belangrijkste voorwaarden voor succes - dat geldt zowel voor formules, fabrikanten als grossiers. De vraag wat de definitie van kwaliteit is, is alleen niet zo makkelijk te beantwoorden. Kwaliteit is voor iedere consument immers verschillend en het begrip is de afgelopen jaren aan verandering onderhevig. We signaleren vier nieuwe pijlers waarop kwaliteit gestoeld is. Deze pijlers vormen samen het nieuwe premium.

4 mei 2016 -  

De consument staat al lange tijd voor een dilemma: luistert hij naar zijn food-hart dat hem probeert te overtuigen om lekker, ‘écht’ en gezond eten te kopen? Of luistert hij naar zijn hoofd, dat hem vertelt dat hij iets moet kopen dat hem in staat stelt snel door te gaan naar de volgende afspraak?

De consument wil beide. Lange tijd leken deze verlangens onverenigbaar, maar dat verandert: gemaksproducenten voorzien steeds beter in verse, gezonde producten om mee te nemen. Groene smoothies to go, vers fruit met een vorkje erbij geleverd: allemaal manieren waardoor het hoofd en het hart van de consument samenkomen. Kortom: een product dat een oplossing biedt voor zijn tijdsprobleem, maar tegelijkertijd een volwaardig alternatief dat tegemoet komt aan de eisen die hij stelt wat betreft smaak, kwaliteit en gezondheid.

 

Merk versus kwaliteit

En die eisen zijn aan het veranderen! De tijd dat een merk voor de consument gelijk stond aan hoge kwaliteitsperceptie is voorbij. De consument heeft anno 2016 een veel breder begrip gekregen van wat hij kwalitatief goede producten vindt en wat niet. Amerikaans consumentenonderzoeksbureau The Hartman Group analyseert vier nieuwe manieren waarop de consument kijkt naar productkwaliteit. Senior vicepresident Shelley Balanko noemt op het congres FoodCulture Forcast 2016 deze herdefiniëring van kwaliteit de ‘belangrijkste grote kracht die de hele sector op zijn kop zet’.

 

Vier pijlers voor fabrikanten*

Om anno 2016 een premium product neer te zetten, is een 'goed merk' voor fabrikanten dus niet meer voldoende. Premium kwaliteit is gestoeld op vier pijlers, meldt The Hartman Group:

  • Vers
  • Gezondheid en welzijn
  • Transparantie 
  • Culinaire waarden

Hoe nieuwer de categorie, hoe waarschijnlijker en groter de impact van het toevoegen van deze premium elementen. 'Want categorieën worden niet simpelweg populair door schappen te vullen met dure en exotische producten of door enthousiaste foodies die in kleine restaurantjes nieuwe smaken uitproberen. Dat zijn slechts de tastbare vormen van het feit dat het nieuwe premium zijn intrede heeft gedaan. De echte kracht achter populaire categorieën zit hem in de toepassing', meent the Hartman Group. ‘Categorieën worden populair, omdat ze een nieuwe kwaliteitsstandaard uitvinden, die de oude overbodig maakt.’

 

Kwaliteit, ook bij formules

De impact van het nieuwe premium is echter niet alleen belangrijk voor fabrikanten. We nemen hetzelfde waar bij diverse foodserviceformules. De opkomst van het segment Fast Casual heeft álles te maken met een nieuwe kwaliteitsstandaard die wordt neergezet wordt. Je zou Fast Casual ook wel Premium Fastfood kunnen noemen. Juist dat segment binnen het kanaal Gemak weet de consument te raken door vers, gezondheid en welzijn, transparantie en door culinaire waarden centraal te zetten. Spelers als Zoës Kitchen, Shake Shack, Chipotle en Panera Bread zijn buitenlandse voorbeelden van Fast Casual-ketens die dit al heel goed weten te presenteren. Ook in Nederland gebeurt dit. La Place, Vapiano en Happy Eataly bieden allemaal toegankelijk, vers en premium eten dat het hart van de consument weet te raken (lees ook de blog van Paul Bringmann van afgelopen week die mooie voorbeelden noemt).

 

Nieuwe technologieën

Eén van de belangrijkste drijvers achter het feit dat we productkwaliteit anders beoordelen dan vroeger, heeft te maken met technologie. Nieuwe technologieën maken het mogelijk dat we vers en lokaal eten in een mum van tijd in huis kunnen hebben – of het nou in een krat of kant-en-klaar op een bord is. Daarmee voorzien zowel spelers uit de sector zelf als spelers van buiten de branche in de behoefte van consumenten aan gezond, lekker en lokaal eten. Hoe vaker de consument in zijn vraag wordt bevestigd, hoe meer hij dezelfde verwachtingen ook op andere locaties zal neerleggen. Zo gaat de lat voor de hele sector langzaam omhoog. Het is voor alle spelers in de sector van cruciaal belang om zich te verdiepen in de nieuwe pijlers van premium, om de consument te blijven verleiden en boven die lat uit te stijgen.

 

*In juni verschijnt er een uitgebreider artikel over de nieuwe pijlers van kwaliteit in FoodStrategy. Daarin werken we de vier pijlers verder uit.

Inga Blokker
Inga Blokker
Directeur The Food Research Company

Kan je iemand helpen met dit artikel? Deel het!